Gryczanka albo jaglanka z warzywami. Którą kaszę wybierzesz zależy od Ciebie. Obie pasują tutaj idealnie! 🙂 Pyszne i pożywne danie… w sumie na każdy posiłek w ciągu dnia! Ja lubię na śniadanie gdyż czuję sporo energii przez cały dzień po takim zdrowym poranku 🙂 Wegańskie, bez glutenu, bez laktozy. Zabierz je ze sobą do lunchbox’a!
Składniki (dla 2 osób)
- 7-8 łyżek kaszy gryczanej niepalonej (albo kaszy jaglanej)
- woda (tak aby przykryć ok.2 cm ponad kaszę) albo wywar warzywny (opcjonalnie – tyle aby przykryć kaszę)
- 2 ugotowane/upieczone buraki średniej wielkości
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 awokado
- 2 garści świeżego szpinaku (najlepiej bio)
- 2 łyżki masła wegańskiego (klarowanego albo zwykłego) + 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki do posypania
- ziarna słonecznika/dyni/pini do posypania
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą albo wywarem tak aby przykrywała kaszę ponad ok.2 cm. Gotujemy do miękkości, odstawiamy.
- Cebulę i czosnek kroimy na małe kawałki.
- Szpinak myjemy i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Ugotowane albo upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jeżeli chcesz dodać do dania ziarna do posypania to należy je sprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Odstawić.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i lekko podsmażamy tak aby się zeszkliła na złoty kolor.
- Następnie dodajemy buraki i podsmażamy całość.
- Dodajemy ugotowaną kaszę oraz masło. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dusimy ok.2min.
- Następnie dodajemy umyty szpinak i kolejno dusimy ok.2-3min. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Podajemy z pokrojonym awokado. Posypane sprażonymi ziarnami oraz posiekaną natka pietruszki.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 7-8 łyżek kaszy gryczanej niepalonej (albo kaszy jaglanej)
- 2 szt ugotowanych/upieczonych buraków (średniej wielkości)
- 1/2 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta soli (do smaku)
- 1 szczypta pieprzu (do smaku)
- 1/2 szt awokado
- 2 garści świeżego szpinaku (najlepiej bio)
- 2 łyżki masła wegańskiego (klarowanego albo zwykłego) +2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta natki pietruszki (do posypania)
- 1 szczypta słonecznika/dyni/pini (do posypania)
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą albo wywarem tak aby przykrywała kaszę ponad ok.2 cm. Gotujemy do miękkości, odstawiamy.
- Cebulę i czosnek kroimy na małe kawałki.
- Szpinak myjemy i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Ugotowane albo upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jeżeli chcesz dodać do dania ziarna do posypania to należy je sprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Odstawić.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i lekko podsmażamy tak aby się zeszkliła na złoty kolor.
- Następnie dodajemy buraki i podsmażamy całość.
- Dodajemy ugotowaną kaszę oraz masło. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dusimy ok.2min.
- Następnie dodajemy umyty szpinak i kolejno dusimy ok.2-3min. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Podajemy z pokrojonym awokado. Posypane sprażonymi ziarnami oraz posiekaną natka pietruszki.
(Visited 140 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz