Pieczony omlet z fetą, suszonymi pomidorami, awokado i szpinakiem (gf)

Pycha! Pieczony omlet z pieca z warzywami! Super propozycja na śniadanie bądź kolacje 🙂 Bardzo syte danie dla całej rodziny. Dodatki możesz dobrać indywidualnie 🙂 Dla mnie ten omlet jest idealnym rozwiązaniem na czyszczenie lodówki 🙂 W przepisie propozycja jak zamienić to danie na wegańskie 🙂

Składniki (podane na 1 porcje)

  • 2 jajka (150g silken tofu + 1 łyżeczka soku z cytryny)
  • 1 łyżka napoju roślinnego (bądź mleka)
  • 2-3 małe suszone pomidory (albo podsuszane)
  • 1/2 garści świeżego szpinaku
  • 1 łyżka sera np.feta/feta wegańska albo manouri
  • 1/4 awokado
  • 1 łyżka tofu naturalnego (opcjonalnie)
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieszczamy w miseczce, dodajemy napój i widelcem mieszamy do połączenia. Jeżeli używasz silken tofu to sok z cytryny, silken tofu i napój wkładamy do blendera i blendujemy do połączenia.
  2. Do masy dodajemy umyty i wysuszony szpinak i mieszamy łyżką.
  3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy delikatnie pokrojone: suszone pomidory, rozkruszony ser feta oraz rozkruszone naturalne tofu.
  4. Piekarnik nagrzewamy 180C, termoobieg.
  5. Zalewamy warzywa przygotowaną wcześniej masą i delikatnie łyżką wygładzamy całość.
  6. Pieczemy ok. 15-20min. aż „zetną się” jajka/tofu.
  7. Dekorujemy świeżym awokado i szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *