Pycha! Pieczony omlet z pieca z warzywami! Super propozycja na śniadanie bądź kolacje 🙂 Bardzo syte danie dla całej rodziny. Dodatki możesz dobrać indywidualnie 🙂 Dla mnie ten omlet jest idealnym rozwiązaniem na czyszczenie lodówki 🙂 W przepisie propozycja jak zamienić to danie na wegańskie 🙂

Składniki (podane na 1 porcje)
- 2 jajka (150g silken tofu + 1 łyżeczka soku z cytryny)
- 1 łyżka napoju roślinnego (bądź mleka)
- 2-3 małe suszone pomidory (albo podsuszane)
- 1/2 garści świeżego szpinaku
- 1 łyżka sera np.feta/feta wegańska albo manouri
- 1/4 awokado
- 1 łyżka tofu naturalnego (opcjonalnie)
- szczypiorek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jajka umieszczamy w miseczce, dodajemy napój i widelcem mieszamy do połączenia. Jeżeli używasz silken tofu to sok z cytryny, silken tofu i napój wkładamy do blendera i blendujemy do połączenia.
- Do masy dodajemy umyty i wysuszony szpinak i mieszamy łyżką.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy delikatnie pokrojone: suszone pomidory, rozkruszony ser feta oraz rozkruszone naturalne tofu.
- Piekarnik nagrzewamy 180C, termoobieg.
- Zalewamy warzywa przygotowaną wcześniej masą i delikatnie łyżką wygładzamy całość.
- Pieczemy ok. 15-20min. aż „zetną się” jajka/tofu.
- Dekorujemy świeżym awokado i szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.