
Przepyszne danie dla całej rodziny. Można je podać z ulubionymi dodatkami bądź w bardziej wykwintny sposób. Sami się przekonajcie 🙂
Gnocchi można zrobić na słodko 🙂 wystarczy dodać do nich 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i podać z masełkiem, ulubionymi owocami i daktylami.
Aby uzyskać niespotykany smak można dyniowe gnocchi podać ….. z szałwią 😉 czyli 10 listków świeżej szałwii wrzucamy na rozgrzane masło i delikatnie podsmażamy aż zacznie pięknie pachnieć. Podajemy posypane solą i voile!

Składniki
- 2 duże ziemniaki
- 160g puree z dynii (najlepiej hokaido bądź piżmowej)
- 220g uniwersalnej mąki bezglutenowej (bądź ok.250-270g pszennej najlepiej bio, można dodać 50g mąki ziemniaczanej a reszta mąka pszenna bądź bezglutenowa)
- 1 garść świeżego szpinaku
- 4-5 szt.suszonych pomidorów
- 1 łyżka wegańskiego masła (albo zwykłego)
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie robimy z nich puree.
- Dynię obieramy i pieczemy/gotujemy na parze. Robimy puree.
- Puree z dynii oraz puree z ziemniaków łączymy i jeżeli posiadamy blender o wysokich obrotach (albo thermomix) to polecam zblendować całość a następnie dodać mąkę. Wymieszać do momentu aż powstanie kula ciasta.
- Lepimy gnocchi. Grubą nitką możemy zrobić wzór dynii czyli robimy krzyżyk a następnie po przekątnej 😉
- Wrzucamy na gorącą wodę i czekamy aż wypłyną
- Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i świeży szpinak. Delikatnie blanszujemy aż zmięknie. Dodajemy ugotowane gnocchi i suszone pomidory. Mieszamy. Posypujemy solą i świeżą natką pietruszki.