Dyniowe gnocchi z suszonymi pomidorami i szpinakiem (v,gf,lf)

Przepyszne danie dla całej rodziny. Można je podać z ulubionymi dodatkami bądź w bardziej wykwintny sposób. Sami się przekonajcie 🙂

Gnocchi można zrobić na słodko 🙂 wystarczy dodać do nich 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i podać z masełkiem, ulubionymi owocami i daktylami.

Aby uzyskać niespotykany smak można dyniowe gnocchi podać ….. z szałwią 😉 czyli 10 listków świeżej szałwii wrzucamy na rozgrzane masło i delikatnie podsmażamy aż zacznie pięknie pachnieć. Podajemy posypane solą i voile!

Składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 160g puree z dynii (najlepiej hokaido bądź piżmowej)
  • 220g uniwersalnej mąki bezglutenowej (bądź ok.250-270g pszennej najlepiej bio, można dodać 50g mąki ziemniaczanej a reszta mąka pszenna bądź bezglutenowa)
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 4-5 szt.suszonych pomidorów
  • 1 łyżka wegańskiego masła (albo zwykłego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie robimy z nich puree.
  2. Dynię obieramy i pieczemy/gotujemy na parze. Robimy puree.
  3. Puree z dynii oraz puree z ziemniaków łączymy i jeżeli posiadamy blender o wysokich obrotach (albo thermomix) to polecam zblendować całość a następnie dodać mąkę. Wymieszać do momentu aż powstanie kula ciasta.
  4. Lepimy gnocchi. Grubą nitką możemy zrobić wzór dynii czyli robimy krzyżyk a następnie po przekątnej 😉
  5. Wrzucamy na gorącą wodę i czekamy aż wypłyną
  6. Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i świeży szpinak. Delikatnie blanszujemy aż zmięknie. Dodajemy ugotowane gnocchi i suszone pomidory. Mieszamy. Posypujemy solą i świeżą natką pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *