Mój ulubiony warzywny bulion dzięki któremu przygotujesz wiele zup czy dań (np.kasza jaglana z tofu >>). Idealnie sprawdzi się również jako domowy wegański rosół. 🙂
Zapamiętaj jedną zasadę!
Jeżeli chcesz ugotować wywar to zawsze wkładamy warzywa do zimnej wody (tak aby wygotować z nich aromat oraz wartości). Natomiast jeżeli gotujesz warzywa (i chcesz je spożyć w całości) to zawsze wkładamy je do gorącej wody! Dzięki temu „zamykasz” wartości odżywcze w warzywach (również tak powinno gotować się ziemniaki, pomimo tego, że nie posiadają za dużo wartości to należy je traktować z „czułością” 🙂 ). Taka sama formuła tyczy się również dań gdzie podsmażamy najpierw warzywa a następnie zalewamy je wodą bądź bulionem (musi być zawsze ciepły!). Do zapamiętania!
Składniki
- 3 l wody zimnej niegazowanej
- 1 szt. małej cukinii
- 4 szt. marchewki
- 2 szt. pietruszki
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 szt. świeżej kurkumy
- 2 szt. papryczek chili
- 15 cm kawałek imbiru
- 4 liście laurowe (ja daje świeże)
- 5 szt. ziela angielskiego
- 1 pęczek natki pietruszki
- kawałek selera
- 1 szt. cebuli (bądź kawałek pora)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego lubczyku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy.
- Obieramy cebulę oraz czosnek. Jeżeli masz kuchenkę gazową (albo palnik np.do kremu brulee) możesz (dosłownie!) przypalić cebulę (nada ona wspaniałego aromatu oraz koloru).
- Do dużego garnka wlewamy wodę.
- Następnie umieszczamy wszystkie warzywa (w skórce).
- Gotujemy ok. 45-50min. na średnim ogniu (nie doprowadzamy do mocnego wrzenia).
Jeżeli chcesz przygotować wegański rosół: dodaj jasny sos sojowy (ilość zależy od Twoich preferencji), pieprz oraz ewentualnie sól. Pokrój w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz dodaj świeżą natkę pietruszki. Podaj z makaronem/ziemniakami bądź kaszą jaglaną/pęczak czy sorgo.
Z takiej ilości bulionu możesz przygotować przynajmniej 2 różne zupy. Smacznego 🙂
- 3 l wody zimnej niegazowanej
- 1 sztuka cukini (małej)
- 4 sztuki marchewki
- 2 sztuki pietruszki
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 sztuki świeżej kurkumy
- 2 sztuki papryczek chili
- 15 cm kawałek imbiru
- 4 sztuki liścia laurowego
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 kawałek selera
- 1 sztuka cebuli (opcjonalnie pora)
- 2 ząbki 0
- 2-3 gałązki świeżego lubczyku (opcjonalnie)
- Wszystkie warzywa moczymy w sodzie .Następnie płuczemy.
- Obieramy cebulę oraz czosnek. Jeżeli masz kuchenkę gazową (albo palnik np.do kremu brulee) możesz (dosłownie!) przypalić cebulę (nada ona wspaniałego aromatu oraz koloru).
- Do dużego garnka wlewamy wodę.
- Następnie umieszczamy wszystkie warzywa (w skórce).
- Gotujemy ok. 45-50min. na średnim ogniu (nie doprowadzamy do mocnego wrzenia).
- Jeżeli chcesz przygotować wegański rosół: dodaj jasny sos sojowy (ilość zależy od Twoich preferencji), pieprz oraz ewentualnie sól. Pokrój w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz dodaj świeżą natkę pietruszki. Podaj z makaronem/ziemniakami bądź kaszą jaglaną/pęczak czy sorgo.
Dodaj komentarz