Pyszny bakłażan w mocno orzechowym sosie z dodatkiem tofu i brązowego ryżu. Skropione sokiem z limonki i smak świeżej kolendry – palce lizać! Świetne danie na obiad czy kolację. Bez glutenu, bez laktozy i totalnie wegańskie.
Składniki
- 1 mały bakłażan
- 1 kostka tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) albo chilli do smaku – jeżeli chcesz ostre dodaj 1 łyżkę sosu sriracha
- 100-120 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego >>)
- 1 garść orzechów (do posypania)
- 1 garść świeżej kolendry albo natki pietruszki (do podania)
Sposób przygotowania
- Bakłażan kroimy w kostkę średniej wielkości i odcinamy skórkę 🙂 Ja zostawiałam tylko gdzieniegdzie.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy tofu pokrojone w kostkę. Smażymy z każdej strony ok.5min. Przekładamy do miski.
- Następnie na patelnie dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy bakłażan ok.5min. tak aby był miękki.
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- W misce łączymy wszystkie składniki na sos: masło orzechowe, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, syrop, sok z limonki, starty imbir, sriracha (jeśli używamy), wodę.
- Na patelnie z podsmażonym bakłażanem dodajemy podsmażone tofu oraz przygotowany sos. Gotujemy całość ok.3-5min.
- Na drugiej suchej patelni blanszujemy orzechy na złoty kolor.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane świeżą kolendrą i skropione limonką.
Znajdź mnie na:
(Visited 204 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz