Tofu w mocno orzechowym sosie z bakłażanem i ryżem (v,gf,lf)

Pyszny bakłażan w mocno orzechowym sosie z dodatkiem tofu i brązowego ryżu. Skropione sokiem z limonki i smak świeżej kolendry – palce lizać! Świetne danie na obiad czy kolację. Bez glutenu, bez laktozy i totalnie wegańskie.

Składniki

  • 1 mały bakłażan
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) albo chilli do smaku – jeżeli chcesz ostre dodaj 1 łyżkę sosu sriracha
  • 100-120 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego >>)
  • 1 garść orzechów (do posypania)
  • 1 garść świeżej kolendry albo natki pietruszki (do podania)

Sposób przygotowania

  1. Bakłażan kroimy w kostkę średniej wielkości i odcinamy skórkę 🙂 Ja zostawiałam tylko gdzieniegdzie.
  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy tofu pokrojone w kostkę. Smażymy z każdej strony ok.5min. Przekładamy do miski.
  3. Następnie na patelnie dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy bakłażan ok.5min. tak aby był miękki.
  4. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
  5. W misce łączymy wszystkie składniki na sos: masło orzechowe, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, syrop, sok z limonki, starty imbir, sriracha (jeśli używamy), wodę.
  6. Na patelnie z podsmażonym bakłażanem dodajemy podsmażone tofu oraz przygotowany sos. Gotujemy całość ok.3-5min.
  7. Na drugiej suchej patelni blanszujemy orzechy na złoty kolor.
  8. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane świeżą kolendrą i skropione limonką.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *