Zielone curry z krewetką

Kremowe zielone curry z krewetką. Smaczne i szybkie danie. Cały sekret tkwi w trzech składnikach, koniecznie dobrej jakości. Sprawdź jakie…

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry* 
  • 10 dużych, oczyszczonych krewetek**
  • 1 puszka mleka kokosowego***
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • garść świeżej kolendry 
  • szczypta sezamu czarnego (opcjonalnie)

Zanim będzie sposób przygotowania to dużo ważnych informacji! 

Wszystkie produkty najlepiej kupić w chińskim/ekologicznym sklepie. 

*sprawdź skład pasty curry – powinna być z samych warzyw i przypraw, bez sztucznych dodatków. 

**krewetki najlepiej kupić duże, obrane i oczyszczone (z jelitka). Świeże albo mrożone. NIE RÓŻOWE. Krewetki surowe ogólnie nie są różowe… 😉 Dodawany jest często barwnik a tego należy unikać. Jeżeli kupujesz mrożone krewetki – należy je min. 5-7 h wcześniej wyciągnąć z zamrażalnika i pozostawić w lodówce do całkowitego rozmrożenia. Ten proces powinien wolno przebiegać. NIGDY nie zalewamy zamrożonych produktów gorącą wodą.

***mleko kokosowe, najlepszy skład to: 70% albo 80% kokosa a reszta to woda. Bez dodatków sztucznych. 

Jeżeli nie masz dostępu do takich produktów polecam kupić online

Cały sekret tkwi w dobrej jakości trzech składników: zielona pasta curry, krewetki i mleko kokosowe. 

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy brązowy ryż (ok.15min)
  2. Rozmrożone albo świeże krewetki należy przepłukać pod bieżącą wodą. Odstawić na ręcznik papierowy. 
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pastę curry i całość rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 3min. Następnie dodajemy całe mleczko kokosowe i gotujemy ok.10  min. pod przykryciem na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
  4. Dodajemy umyte krewetki i podgotowujemy ok.10-12min. 
  5. Na talerz wykładamy 3-4 łyżki ugotowanego ryżu. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Następnie wlewamy przygotowane curry z krewetką i posypujemy świeżą kolendrą oraz czarnym sezam (opcjonalnie). 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *