Aromatyczna biała fasola z pesto (v,gf,lf)

Pyszna i zdrowa przekąska. Biała fasola kojarzy nam się jednoznacznie: fasolka po bretońsku… a właśnie nie tylko 🙂 możesz z niej zrobić pyszną i pożywną sałatkę. Ta aromatyczna fasolka może stanowić dodatek do posiłku bądź wartościową przekąskę.

Składniki

  • 2 szklanki suchej fasoli Jaś (możesz wymienić na już ugotowaną 1 puszkę fasoli)
  • 2 łyżki domowego pesto (możesz zrobić z mojego przepisu >>)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drożdżowych płatków nieaktywnych
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny / limonki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania

  1. Fasolę jaś moczymy całą noc a następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych i 4 ziaren ziela angielskiego. Chyba, że korzystasz już z ugotowanej to należy ją przecedzić a następnie przelać wodą i odstawić do lekkiego osuszenia.
  2. Do głębokiej miseczki bądź naczynia: przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy pesto, świeży sok z limonki, mielony kminek, płatki drożdżowe, drobno posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy.
  3. Do powstałego sosu dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy. Gotowe 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *