Pyszna i zdrowa przekąska. Biała fasola kojarzy nam się jednoznacznie: fasolka po bretońsku… a właśnie nie tylko 🙂 możesz z niej zrobić pyszną i pożywną sałatkę. Ta aromatyczna fasolka może stanowić dodatek do posiłku bądź wartościową przekąskę.
Składniki
- 2 szklanki suchej fasoli Jaś (możesz wymienić na już ugotowaną 1 puszkę fasoli)
- 2 łyżki domowego pesto (możesz zrobić z mojego przepisu >>)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drożdżowych płatków nieaktywnych
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny / limonki
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania
- Fasolę jaś moczymy całą noc a następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych i 4 ziaren ziela angielskiego. Chyba, że korzystasz już z ugotowanej to należy ją przecedzić a następnie przelać wodą i odstawić do lekkiego osuszenia.
- Do głębokiej miseczki bądź naczynia: przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy pesto, świeży sok z limonki, mielony kminek, płatki drożdżowe, drobno posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy.
- Do powstałego sosu dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy. Gotowe 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 195 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz