Wyjątkowe pesto. Totalnie zielone z dużą ilością białka roślinnego! Wręcz usłyszałam, że ma nienaturalny kolor 🙂 no cóż składa się wyłącznie z zielonych warzyw i tak… jest mocno zielone 🙂 Gwarantuję, że podbije Twoje serce.
Składniki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 garść orzechów włoskich (albo orzechów pinii, słonecznik bądź miks nasion)
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szpinak dokładnie myjemy a następnie zalewamy gorącą wodą tak aby go przykryć i pozostawiam do momentu aż zmięknie. Odlewamy wodę i wlewamy bardzo zimną. Pozostawiamy aż się schłodzi. Wylewamy wodę i nie odciskamy szpinak.
- Mrożony groszek zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy aż zmięknie.
- Wszystkie składniki na pesto wkładamy do blendera i blendujemy na gładkie pesto. Polecam tutaj blender ręczny. Jeżeli masa jest za sucha – dolewamy stopniowo przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku na samym końcu.
Znajdź mnie na:
(Visited 37 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz