Totalnie zielone pesto (v,gf,lf)

Wyjątkowe pesto. Totalnie zielone z dużą ilością białka roślinnego! Wręcz usłyszałam, że ma nienaturalny kolor 🙂 no cóż składa się wyłącznie z zielonych warzyw i tak… jest mocno zielone 🙂 Gwarantuję, że podbije Twoje serce.

Składniki

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 garść orzechów włoskich (albo orzechów pinii, słonecznik bądź miks nasion)
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szpinak dokładnie myjemy a następnie zalewamy gorącą wodą tak aby go przykryć i pozostawiam do momentu aż zmięknie. Odlewamy wodę i wlewamy bardzo zimną. Pozostawiamy aż się schłodzi. Wylewamy wodę i nie odciskamy szpinak.
  2. Mrożony groszek zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy aż zmięknie.
  3. Wszystkie składniki na pesto wkładamy do blendera i blendujemy na gładkie pesto. Polecam tutaj blender ręczny. Jeżeli masa jest za sucha – dolewamy stopniowo przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku na samym końcu.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *