Szybkie w przygotowaniu bułeczki bezglutenowe. Suche produkty możesz przygotować wieczorem a tylko rano wrzucić mokre składniki i wyrobić ciasto. Następnie zostawić do wyrośnięcia ok.30min. a po 20min. pieczenia cieszyć się pysznymi bułeczkami do śniadania 🙂
Składniki
- 250 ml napoju roślinnego (bez cukru) albo mleka
- 1 jajo
- 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego
- 330 g mąki MIX B firmy schar (albo ok.500g mąki pszennej bio)
- 3 kopiaste łyżki ziaren słonecznika + do posypania (mogą być też inne ziarna np. dynia, orzechy itp.)
- 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 torebka drożdży instant (8g)
- czarny sezam/czarnuszka/słonecznik – do posypania + 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu bułeczek jeżeli nie chcemy jajka.
Sposób przygotowania
- W blenderze mielimy delikatnie ziarna słonecznika tak aby był lekko rozdrobniony, nie na pył.
- Napój delikatnie podgrzewamy tak aby był ciepły, nie zagotowujemy.
- Jajo można „rozburtać” w miseczce i odłożyć 2 łyżki do posmarowania wierzchu bułeczek 🙂
- Do maszyny do wyrabiania ciast albo do kielicha Thermomixa wrzucamy: ciepły napój roślinny, jajo, cukier, sól, rozdrobnione ziarna słonecznika, suche drożdże oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto.
- Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Następnie ciasto przekładamy na stolnicę czy blat i formułujemy małe bułeczki. Kładziemy na blachę. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Po ok.30min. (w ciepłym piekarniku ok.30C) smarujemy wierzch bułeczek oliwą z oliwek bądź jajkiem i posypujemy ulubionymi nasionami/ziarnami.
- Ważne!Suche produkty możesz przygotować wieczorem a tylko rano wrzucić mokre składniki (ciepły napój, jajo i olej) i wyrobić ciasto! 🙂
- Pieczemy 180C (termoobieg), ok.20 min. na złoty kolor.
Znajdź mnie na:
(Visited 112 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz