Bezglutenowe bułeczki słonecznikowe (gf,lf)

Szybkie w przygotowaniu bułeczki bezglutenowe. Suche produkty możesz przygotować wieczorem a tylko rano wrzucić mokre składniki i wyrobić ciasto. Następnie zostawić do wyrośnięcia ok.30min. a po 20min. pieczenia cieszyć się pysznymi bułeczkami do śniadania 🙂

Składniki

  • 250 ml napoju roślinnego (bez cukru) albo mleka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego
  • 330 g mąki MIX B firmy schar (albo ok.500g mąki pszennej bio)
  • 3 kopiaste łyżki ziaren słonecznika + do posypania (mogą być też inne ziarna np. dynia, orzechy itp.)
  • 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 torebka drożdży instant (8g)
  • czarny sezam/czarnuszka/słonecznik – do posypania + 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu bułeczek jeżeli nie chcemy jajka.

Sposób przygotowania

  1. W blenderze mielimy delikatnie ziarna słonecznika tak aby był lekko rozdrobniony, nie na pył.
  2. Napój delikatnie podgrzewamy tak aby był ciepły, nie zagotowujemy.
  3. Jajo można „rozburtać” w miseczce i odłożyć 2 łyżki do posmarowania wierzchu bułeczek 🙂
  4. Do maszyny do wyrabiania ciast albo do kielicha Thermomixa wrzucamy: ciepły napój roślinny, jajo, cukier, sól, rozdrobnione ziarna słonecznika, suche drożdże oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto.
  5. Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  6. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę czy blat i formułujemy małe bułeczki. Kładziemy na blachę. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  7. Po ok.30min. (w ciepłym piekarniku ok.30C) smarujemy wierzch bułeczek oliwą z oliwek bądź jajkiem i posypujemy ulubionymi nasionami/ziarnami.
  8. Ważne!Suche produkty możesz przygotować wieczorem a tylko rano wrzucić mokre składniki (ciepły napój, jajo i olej) i wyrobić ciasto! 🙂
  9. Pieczemy 180C (termoobieg), ok.20 min. na złoty kolor.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *