Bezglutenowe i wegańskie bułeczki z marchewką oraz nasionami chia. Przygotujesz je na wieczór a rano upieczesz 🙂 Nie koniecznie musisz upiec bułeczki z całej masy, możesz zostawić je do dnia następnego aby cieszyć się świeżym wypiekiem na śniadanie.
Składniki
- 600ml zimnej wody
- 50ml oliwy z oliwek
- 50g nasion chia
- 15g świeżych drożdży albo 8g suszonych drożdży
- 200g startej świeżej marchewki na drobnych oczkach (można dodać zamiast marchewki startą na drobnych oczkach cukinie tylko należy ją uprzednio lekko odsączyć z nadmiaru wody)
- płaska łyżeczka soli
- 150g płatków owsianych (bezglutenowych albo zwykłych/jęczmiennych)
- 200g mąki bezglutenowej mix b (firmy schar)
- 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej (firmy schar)
- wzbogacona wersja: 60g oliwek bez pestek albo suszonych pomidorów z zalewy
- do posypania: czarny, biały sezam albo czarnuszka, słonecznik/pestki dyni itp.
Sposób przygotowania
- W dużej misce (ja używam szklaną) łączymy wodę z drożdżami i mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Następnie dodajemy oliwę i startą marchewkę.
- W oddzielnej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąka, płatki, sól, chia. Mieszamy a następnie wrzucamy do mokrych składników i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Można na samym końcu wymieszać ręką. Cała masa jest lepiąca ale nie należy dodawać więcej mąki.
- Zakrywamy masę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 7-8h.
- Następnego dnia. Na talerzu wysypujemy produkty które użyjemy do posypania bułeczek.
- Piekarnik nagrzewamy; 200C, termoobieg.
- Wyciągamy masę i zwilżoną łyżką wyciągamy masę na posypkę. Delikatnie obtaczamy (można mieć też zwilżone dłonie) i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy tyle bułeczek na ile mamy ochotę. Resztę można upiec później (nawet dzień po).
- Pieczemy bułeczki do momentu zarumienia. Bułeczki muszą ostygnąć zanim się je rozkroi bo mogą się delikatnie kleić do noża.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami bądź pakujemy na wynos!
Znajdź mnie na:
(Visited 64 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz