Wegańskie i bezglutenowe babeczki z cukinią i marchewką (v,gf,lf)

Przepyszne babeczki na drugie śniadanie czy deser. Idealnie sprawdzą się na wynos do pracy czy dla dziecka do szkoły 🙂

Składniki

  • 200g mąki bezglutenowej mix b bądź ok.220g mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 220 g tartej świeżej marchewki i cukinii (może być sama marchewka bądź sama cukinia 😉
  • 120g ksylitolu bądź erytrytolu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • szczypta soli
  • 250ml napoju roślinnego
  • 120ml roztopionego rafinowanego oleju kokosowego albo innego oleju roślinnego (bezzapachowego) ewentualnie masła wegańskiego
  • 2 garści poszatkowanych ulubionych orzechów
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • owsiana kruszonka: 40g płatków górskich, 45g bezglutenowej mąki, 45ml roztopionego oleju kokosowego rafinowanego albo masła/innego oleju roślinnego, 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu/cukru kokosowego, 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. W głębokiej misce umieszczamy: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, poszatkowane orzechy. Mieszamy do połączenia.
  2. Przygotowujemy papilotki i formę na muffinki.
  3. Marchew i cukinie trzemy na tarce o małych oczkach. Odkładamy.
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
  5. Przygotowujemy owsianą kruszonkę, wszystko mieszamy ze sobą.
  6. Do miski ze suchymi składnikami wlewamy mokre składniki: roztopiony i wystudzony olej, napój roślinny, ocet oraz poszatkowane warzywa. Mieszamy do całkowitego połączenia. Nakładamy ciasto łyżką do każdego papilotka mniej więcej 3/4 każdej foremki.
  7. Na wierzch każdej babeczki nakładamy owsianą kruszonkę.
  8. Pieczemy ok. 20min. do momentu suchego patyczka. Smacznego!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *