Wegańskie, bezglutenowe, bez mąki, bez drożdży i bez laktozy. Niesamowite, a jednak da się 🙂 Jedne z ulubionych jakie udało mi się wyczarować 🙂
Składniki
- 200g czerwonej soczewicy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego albo soku z cytryny
- 60ml wody
- 20g łusek babki płesznik (nie sproszkowane)
- ulubione nasiona do posypania
Sposób przygotowania
- Soczewicę płuczemy do uzyskania klarownej wody. Następnie zalewamy wodą (ok.5cm powyżej) i pozostawiamy na min.3h, najlepiej na całą noc.
- Po upływie czasu odcedzamy, płuczemy a następnie wrzucamy do blendera o wysokiej mocy.
- Nagrzewamy piekarnik (180C, termoobieg). Wykładamy blachę papierem do pieczenia albo matą.
- Dodajemy wszystkie składniki – prócz octu i nasion do posypania. Blendujemy na bardzo wysokich obrotach aż uzyskamy mocno zblendowaną masę.
- Na końcu dodajemy ocet i znów blendujemy ale tylko przez chwilkę.
- Nawilżamy dłonie i formujemy gładkie bułeczki, posypujemy nasionami i kładziemy na blachę.
- Pieczemy ok.20min na złoty kolor.
Bułeczki najlepsze są zaraz po ostygnięciu jednak na drugi dzień idealnie sprawdzą się również do domowych grzanek 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 130 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz