Szybkie i pyszne ciasto kokosowe z migdałowym aromatem.
Składniki
- 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej (używam firmy Schar)
- 2 jajka w temp.pokojowej (koniecznie)
- 125g masła w temp.pokojowej
- 100g ksylitolu (bądź cukier trzcinowy)
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 90g wiórek kokosowych bez cukru
- 120g napoju roślinnego w temp.pokojowej (koniecznie)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego (opcjonalnie)
- płatki migdałowe do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa (ulubiona czekolada połączona z 2 łyżkami oleju kokosowego rafinowanego(nierafinowany ma zapach kokosa ale też jest tłoczony na zimno więc lepiej go nie podgrzewać)), polewę można posypać wiórkami kokosowymi bądź prażonymi płatkami migdałowymi.
Sposób przygotowania
- Do miski wrzucamy: mąkę, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia – mieszamy.
- W Thermomixie bądź maszynie do wyrabiania ciasta, może też być mikser – mieszamy do połączenia miękkie masło, ksylitol i aromat migdałowy (opcjonalnie).
- Następnie dodajemy przy ciągłym mieszaniu po 1 jajku w temp.pokojowej – mieszamy ok.2min. jedno jajo (jaja powinny być w temp.pokojowej gdyż ciasto będzie pulchniejsze, możesz włożyć jajka na 15min.do ciepłej wody zanim zaczniesz przygotowywać ciasto).
- Piekarnik nagrzewamy do 170C, termoobieg.
- Do jajecznej masy wrzucamy suche składniki, najlepiej te mieszankę podzielić mniej więcej na 3 części i wrzucać stopniowo. Proponuję wrzucić 1 część suchych składników – wymieszać, kolejną część suchych składników – wymieszać, dodać cały napój roślinny i na samym końcu ostatnią część suchych składników. Niech całe mieszanie potrwa ok.10min. Dzięki temu zabiegowi nasze ciasto będzie mocno napowietrzone przez co pulchniejsze i delikatniejsze.
- Przekładamy do blaszki (najlepiej mała keksówka bądź tortownica ok.15cm). Jeżeli chcemy płaci migdałowe to posypujemy, możemy też zrobić polewę i polać po upieczeniu.
- Pieczemy ok.40min, do suchego patyczka. Uważamy aby nie spalić wierzchu, jeżeli ciasto jest nadal mokre w środku to wystarczy przykryć ciasto folią spożywczą i piec do suchego patyczka.
Znajdź mnie na:
(Visited 61 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz