Bezglutenowe ciasto z kokosem i migdałem (gf)

Szybkie i pyszne ciasto kokosowe z migdałowym aromatem.

Składniki

  • 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej (używam firmy Schar)
  • 2 jajka w temp.pokojowej (koniecznie)
  • 125g masła w temp.pokojowej
  • 100g ksylitolu (bądź cukier trzcinowy)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90g wiórek kokosowych bez cukru
  • 120g napoju roślinnego w temp.pokojowej (koniecznie)
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa (ulubiona czekolada połączona z 2 łyżkami oleju kokosowego rafinowanego(nierafinowany ma zapach kokosa ale też jest tłoczony na zimno więc lepiej go nie podgrzewać)), polewę można posypać wiórkami kokosowymi bądź prażonymi płatkami migdałowymi.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzucamy: mąkę, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia – mieszamy.
  2. W Thermomixie bądź maszynie do wyrabiania ciasta, może też być mikser – mieszamy do połączenia miękkie masło, ksylitol i aromat migdałowy (opcjonalnie).
  3. Następnie dodajemy przy ciągłym mieszaniu po 1 jajku w temp.pokojowej – mieszamy ok.2min. jedno jajo (jaja powinny być w temp.pokojowej gdyż ciasto będzie pulchniejsze, możesz włożyć jajka na 15min.do ciepłej wody zanim zaczniesz przygotowywać ciasto).
  4. Piekarnik nagrzewamy do 170C, termoobieg.
  5. Do jajecznej masy wrzucamy suche składniki, najlepiej te mieszankę podzielić mniej więcej na 3 części i wrzucać stopniowo. Proponuję wrzucić 1 część suchych składników – wymieszać, kolejną część suchych składników – wymieszać, dodać cały napój roślinny i na samym końcu ostatnią część suchych składników. Niech całe mieszanie potrwa ok.10min. Dzięki temu zabiegowi nasze ciasto będzie mocno napowietrzone przez co pulchniejsze i delikatniejsze.
  6. Przekładamy do blaszki (najlepiej mała keksówka bądź tortownica ok.15cm). Jeżeli chcemy płaci migdałowe to posypujemy, możemy też zrobić polewę i polać po upieczeniu.
  7. Pieczemy ok.40min, do suchego patyczka. Uważamy aby nie spalić wierzchu, jeżeli ciasto jest nadal mokre w środku to wystarczy przykryć ciasto folią spożywczą i piec do suchego patyczka.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *