Wegańskie ciasto z rabarbarem (v,gf,lf)

Rabarbar… i czuje lato w powietrzu! Uwielbiam jego kwaśny smak! Połączenie delikatnie słodkiego ciasta z kwaśnym owocem jest tym co lubię najbardziej 🙂 (w tym przypadku akurat rabarbar jest warzywem). Możesz wyczarować z niego również świeży sok (zobacz mój przepis >>)

Składniki

Dżem rabarbarowy

  • 450 g świeżego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)

Ciasto

  • 80g mąki bezglutenowej uniwersalnej (albo ok.100g pszennej bio)
  • 200g orzechów migdałów
  • 1 kopiasta łyżeczka masła migdałowego (albo innego)
  • 150 ml napoju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80-100g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych (do posypania)

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie myjemy rabarbar i odcinamy liście. Kroimy w cienkie paski.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy rabarbar i cukier (jeżeli używasz). Jeżeli lubisz kwaśniejsze ciasto to nie dodawaj 🙂 Smażymy aż rabarbar delikatnie się rozpadnie i puści soki.
  3. Migdały mielimy w blenderze na mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (bez płatków) i blendujemy do całkowitego połączenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy 180C (góra/dół).
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam mniejszej tortownicy- 12cm, polecam mniejsze niż klasyczne foremki). Następnie na spód wykładamy odrobinę więcej niż 1/2 masy. Małą łyżeczką kładziemy dżem w 5-6 różnych miejscach na całym cieście (unikamy krawędzi). A następnie delikatnie przykrywamy wszystko resztą ciasta. Na wierzch na środku kładziemy resztę dżemu. Posypujemy migdałami.
  6. Pieczemy ok.30-40min. na złocisty kolor. Do suchego patyczka. Na ostatnie 5min. możemy włączyć termoobieg.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *