
Rabarbar… i czuje lato w powietrzu! Uwielbiam jego kwaśny smak! Połączenie delikatnie słodkiego ciasta z kwaśnym owocem jest tym co lubię najbardziej 🙂 (w tym przypadku akurat rabarbar jest warzywem). Możesz wyczarować z niego również świeży sok (zobacz mój przepis >>)

Składniki
Dżem rabarbarowy
- 450 g świeżego rabarbaru
- 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
Ciasto
- 80g mąki bezglutenowej uniwersalnej (albo ok.100g pszennej bio)
- 200g orzechów migdałów
- 1 kopiasta łyżeczka masła migdałowego (albo innego)
- 150 ml napoju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 80-100g cukru trzcinowego
- 2 łyżki płatków migdałowych (do posypania)
Sposób przygotowania
- Dokładnie myjemy rabarbar i odcinamy liście. Kroimy w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy rabarbar i cukier (jeżeli używasz). Jeżeli lubisz kwaśniejsze ciasto to nie dodawaj 🙂 Smażymy aż rabarbar delikatnie się rozpadnie i puści soki.
- Migdały mielimy w blenderze na mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (bez płatków) i blendujemy do całkowitego połączenia.
- Piekarnik nagrzewamy 180C (góra/dół).
- Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam mniejszej tortownicy- 12cm, polecam mniejsze niż klasyczne foremki). Następnie na spód wykładamy odrobinę więcej niż 1/2 masy. Małą łyżeczką kładziemy dżem w 5-6 różnych miejscach na całym cieście (unikamy krawędzi). A następnie delikatnie przykrywamy wszystko resztą ciasta. Na wierzch na środku kładziemy resztę dżemu. Posypujemy migdałami.
- Pieczemy ok.30-40min. na złocisty kolor. Do suchego patyczka. Na ostatnie 5min. możemy włączyć termoobieg.
