Przepyszne muffinki warzywne polecają się zamiast chleba na śniadanie, kolację albo na wynos! 🙂 Tu akurat wersja z jajkami ale będzie też wegańska wersja niebawem na blogu! 🙂 Z czym można je zrobić? Ze wszystkim co masz w lodówce! Świetna opcja na zrobienie porządku z warzywami a nawet owocami 🙂 Oczywiście mufinki można zrobić na słodko 😉
Takie muffinki możecie przygotować dzieciom na wynos do szkoły zamiast kanapek 🙂
Świetnie się tutaj sprawdzą sezonowe warzywa czy owoce.
Składniki (ok.8szt)
- 2 jajka
- 6 łyżek napoju roślinnego albo mleka
- 2 łyżki mąki uniwersalnej bezglutenowej firmy Schar
- 3 łyżki masła ghee/wegańskie/zwykłe 😉
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 szt. szparagów
- 4 szt. suszonych pomidorów
- kawałek fety, manouri czy mozzarelli
- 1 garść posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku
- sól i pieprz do smaku (jeżeli dajemy fetę czy manouri to nie dodajemy soli bo sery same w sobie mają dodatek i wystarczy)
- jeżeli na słodko to owoce 🙂 mogą być również suszone 😉
Sposób przygotowania
- Masło delikatnie roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jaja i napój umieszczamy w misce i trzepaczką mieszamy do połączenia.
- Formę na muffinki smarujemy odrobinką roztopionego masła i posypujemy odrobiną mąki tak aby mufinki się nie przykleiły.
- Kroimy warzywa na małe kawałki – jeżeli przygotowujemy je dla malutkich dzieci należy posiekać na drobne kawałki tak aby dzieci (jeszcze te maluszki bez ząbków) miały możliwość przegryzienia kawałków. Dla starszych dzieci czy dorosłych kroimy normalnie 😉
- Piekarnik nagrzewamy 200C (termoobieg)
- Do miski z jajeczną masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz masło. Energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia.
- Do powstałej masy dodajemy pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy.
- Napełniamy każdą formę muffinki ciastem po wierzch.
- Pieczemy ok.15min. na złoty kolor.
Znajdź mnie na:
(Visited 208 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz