Bezglutenowe muffinki warzywne (gf)

Przepyszne muffinki warzywne polecają się zamiast chleba na śniadanie, kolację albo na wynos! 🙂 Tu akurat wersja z jajkami ale będzie też wegańska wersja niebawem na blogu! 🙂 Z czym można je zrobić? Ze wszystkim co masz w lodówce! Świetna opcja na zrobienie porządku z warzywami a nawet owocami 🙂 Oczywiście mufinki można zrobić na słodko 😉

Takie muffinki możecie przygotować dzieciom na wynos do szkoły zamiast kanapek 🙂

Świetnie się tutaj sprawdzą sezonowe warzywa czy owoce.

Składniki (ok.8szt)

  • 2 jajka
  • 6 łyżek napoju roślinnego albo mleka
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej bezglutenowej firmy Schar
  • 3 łyżki masła ghee/wegańskie/zwykłe 😉
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 szt. szparagów
  • 4 szt. suszonych pomidorów
  • kawałek fety, manouri czy mozzarelli
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku (jeżeli dajemy fetę czy manouri to nie dodajemy soli bo sery same w sobie mają dodatek i wystarczy)
  • jeżeli na słodko to owoce 🙂 mogą być również suszone 😉

Sposób przygotowania

  1. Masło delikatnie roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Jaja i napój umieszczamy w misce i trzepaczką mieszamy do połączenia.
  3. Formę na muffinki smarujemy odrobinką roztopionego masła i posypujemy odrobiną mąki tak aby mufinki się nie przykleiły.
  4. Kroimy warzywa na małe kawałki – jeżeli przygotowujemy je dla malutkich dzieci należy posiekać na drobne kawałki tak aby dzieci (jeszcze te maluszki bez ząbków) miały możliwość przegryzienia kawałków. Dla starszych dzieci czy dorosłych kroimy normalnie 😉
  5. Piekarnik nagrzewamy 200C (termoobieg)
  6. Do miski z jajeczną masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz masło. Energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia.
  7. Do powstałej masy dodajemy pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy.
  8. Napełniamy każdą formę muffinki ciastem po wierzch.
  9. Pieczemy ok.15min. na złoty kolor.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *