Chrupki i lekki chlebek bananowy z kawałkami gorzkiej czekolady (bez glutenu, bez laktozy, na bazie cukru kokosowego). Jeden kawałek sprawi sytość na dłużej! Place lizać!
Składniki:
- 50g czekolada gorzka min. 64% (możesz ominąć)
- 60g orzechy (pekan, włoskie)
- 200 g mąki owsianej bez glutenu *
- 2 jajka eko
- 3 średniej wielkości banany (żółte – dojrzałe)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 70 g cukru kokosowego
- 80g oleju dobrej jakości (np. z pestek winogron/ryżowy)
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu, szczypta świeżej gałki muszkatołowej, szczypta goździków
- 1/2 banana bądź dwie garści orzechów pekan (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół).
- Czekoladę i orzechy siekamy (nożem) na mniejsze kwadratowe kawałki. Zostawiamy w osobnym naczyniu.
- Pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą w blenderze kielichowym. Powstałą masę łączymy z orzechami i czekoladą (pkt.2).
- Przekładamy masę do foremki (keksówki ok.25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na górę ciasta możesz położyć orzechy pekan albo 1/2 banana przeciętego w wzdłuż. Lekko docisnąć.
- Pieczemy ok. 30 – 45 min (180C, góra/dół). Do suchego patyczka.
- Sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Powinno być lekko brązowe.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
*Jeżeli nie zależy Ci na bezglutenowej wersji – dodaj mąkę pszenną.
Znajdź mnie na:
(Visited 184 times, 1 visits today)
Doti says
10 listopada 2019 at 15:06Dziękuję za przepis! Na pewno wypróbuję i to już niebawem :), bo chlebek wygląda bardzo zachęcająco. Do tego bez glutenu i laktozy – lepiej się nie da