Bezglutenowy chlebek bananowy

Chrupki i lekki chlebek bananowy z kawałkami gorzkiej czekolady (bez glutenu, bez laktozy, na bazie cukru kokosowego). Jeden kawałek sprawi sytość na dłużej! Place lizać!

www.kuchniabeztabu.pl

Składniki:

  • 50g czekolada gorzka min. 64% (możesz ominąć)
  • 60g orzechy (pekan, włoskie) 
  • 200 g mąki owsianej bez glutenu *
  • 2 jajka eko
  • 3 średniej wielkości banany (żółte – dojrzałe) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 
  • 70 g cukru kokosowego
  • 80g oleju dobrej jakości (np. z pestek winogron/ryżowy) 
  • 1.5 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta kardamonu, szczypta świeżej gałki muszkatołowej, szczypta goździków
  • 1/2 banana bądź dwie garści orzechów pekan (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół).
  2. Czekoladę i orzechy siekamy (nożem) na mniejsze kwadratowe kawałki. Zostawiamy w osobnym naczyniu. 
  3. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą w blenderze kielichowym. Powstałą masę łączymy z orzechami i czekoladą (pkt.2). 
  4. Przekładamy masę do foremki (keksówki ok.25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Na górę ciasta możesz położyć orzechy pekan albo 1/2 banana przeciętego w wzdłuż. Lekko docisnąć. 
  6. Pieczemy ok. 30 – 45 min (180C, góra/dół). Do suchego patyczka.
  7. Sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Powinno być lekko brązowe. 
  8. Zostawiamy do ostygnięcia.

*Jeżeli nie zależy Ci na bezglutenowej wersji – dodaj mąkę pszenną.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Jedna odpowiedź

  1. Dziękuję za przepis! Na pewno wypróbuję i to już niebawem :), bo chlebek wygląda bardzo zachęcająco. Do tego bez glutenu i laktozy – lepiej się nie da

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *