Sezon na truskawki oficjalnie otwarty! 馃檪 Koniecznie wypr贸bujcie to danie 馃檪 Bardzo proste w przygotowaniu a niezwykle smaczne. Je偶eli masz ochot臋 na czekoladowy sos wystarczy, 偶e po upieczeniu dodasz pokruszon膮 czekolad臋 馃檪
Sk艂adniki (2 porcje)
- 2 gar艣ci 艣wie偶ych truskawek
- 2 艂y偶ki mascarpone (mo偶e by膰 wega艅skie albo bez laktozy)
- 1 艂y偶ka cukru kokosowego (mo偶e by膰 r贸wnie偶 cukier daktylowy czy sproszkowane daktyle)
- 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
- 2 szklanki surowego makaronu bezglutenowego (mo偶esz wymieni膰 na kasze jaglan膮 albo ry偶 br膮zowy- ok.8 艂y偶ek)
- 1 gar艣膰 blanszowanych p艂atk贸w migda艂owych
- kilka truskawek do posypania
- 1/2 艂y偶eczki startej sk贸rki z cytryny (opcjonalnie)
- 1 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Je偶eli chcesz uzyska膰 czekoladowy sos to dodaj: 3 艂y偶ki pokruszonej gorzkiej czekolady (min.60%)
Spos贸b przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
- Do naczynia 偶aroodpornego wrzucamy przekrojone na p贸艂 truskawki oraz cukier kokosowy. Polewamy oliw膮 z oliwy i mieszamy. Je偶eli u偶ywasz ekstraktu z wanilii i sk贸rki to dodajemy je r贸wnie偶.
- Odgarniamy truskawki na boki tak aby na 艣rodku by艂o miejsce.
- Nak艂adamy mascarpone.
- Ca艂o艣膰 pieczemy ok.20-30min.
- W mi臋dzyczasie gotujemy makaron wed艂ug instrukcji na opakowaniu.
- Upieczone truskawki delikatnie zgniatamy widelcem i mieszamy ca艂o艣膰 do po艂膮czenia. Je偶eli robisz czekoladowy sos to w tym kroku wrzucamy pokruszon膮 czekolad臋 i mieszamy do momentu a偶 si臋 rozpu艣ci i pi臋knie po艂膮czy z wszystkimi sk艂adnikami.
- Nast臋pnie wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy ca艂o艣膰. Posypujemy pokrojonymi, 艣wie偶ymi truskawkami oraz p艂atkami migda艂owymi.
- Jemy na ciep艂o albo na zimno 馃檪
Znajd藕 mnie na:
(Visited 74 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz