Bezglutenowy makaron z pieczonymi truskawkami (gf)

Sezon na truskawki oficjalnie otwarty! 🙂 Koniecznie wypróbujcie to danie 🙂 Bardzo proste w przygotowaniu a niezwykle smaczne. Jeżeli masz ochotę na czekoladowy sos wystarczy, że po upieczeniu dodasz pokruszoną czekoladę 🙂

Składniki (2 porcje)

  • 2 garści świeżych truskawek
  • 2 łyżki mascarpone (może być wegańskie albo bez laktozy)
  • 1 łyżka cukru kokosowego (może być również cukier daktylowy czy sproszkowane daktyle)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki surowego makaronu bezglutenowego (możesz wymienić na kasze jaglaną albo ryż brązowy- ok.8 łyżek)
  • 1 garść blanszowanych płatków migdałowych
  • kilka truskawek do posypania
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Jeżeli chcesz uzyskać czekoladowy sos to dodaj: 3 łyżki pokruszonej gorzkiej czekolady (min.60%)

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
  2. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy przekrojone na pół truskawki oraz cukier kokosowy. Polewamy oliwą z oliwy i mieszamy. Jeżeli używasz ekstraktu z wanilii i skórki to dodajemy je również.
  3. Odgarniamy truskawki na boki tak aby na środku było miejsce.
  4. Nakładamy mascarpone.
  5. Całość pieczemy ok.20-30min.
  6. W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  7. Upieczone truskawki delikatnie zgniatamy widelcem i mieszamy całość do połączenia. Jeżeli robisz czekoladowy sos to w tym kroku wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu aż się rozpuści i pięknie połączy z wszystkimi składnikami.
  8. Następnie wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość. Posypujemy pokrojonymi, świeżymi truskawkami oraz płatkami migdałowymi.
  9. Jemy na ciepło albo na zimno 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *