
Sezon na truskawki oficjalnie otwarty! 🙂 Koniecznie wypróbujcie to danie 🙂 Bardzo proste w przygotowaniu a niezwykle smaczne. Jeżeli masz ochotę na czekoladowy sos wystarczy, że po upieczeniu dodasz pokruszoną czekoladę 🙂

Składniki (2 porcje)
- 2 garści świeżych truskawek
- 2 łyżki mascarpone (może być wegańskie albo bez laktozy)
- 1 łyżka cukru kokosowego (może być również cukier daktylowy czy sproszkowane daktyle)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki surowego makaronu bezglutenowego (możesz wymienić na kasze jaglaną albo ryż brązowy- ok.8 łyżek)
- 1 garść blanszowanych płatków migdałowych
- kilka truskawek do posypania
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Jeżeli chcesz uzyskać czekoladowy sos to dodaj: 3 łyżki pokruszonej gorzkiej czekolady (min.60%)
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy przekrojone na pół truskawki oraz cukier kokosowy. Polewamy oliwą z oliwy i mieszamy. Jeżeli używasz ekstraktu z wanilii i skórki to dodajemy je również.
- Odgarniamy truskawki na boki tak aby na środku było miejsce.
- Nakładamy mascarpone.
- Całość pieczemy ok.20-30min.
- W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Upieczone truskawki delikatnie zgniatamy widelcem i mieszamy całość do połączenia. Jeżeli robisz czekoladowy sos to w tym kroku wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu aż się rozpuści i pięknie połączy z wszystkimi składnikami.
- Następnie wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość. Posypujemy pokrojonymi, świeżymi truskawkami oraz płatkami migdałowymi.
- Jemy na ciepło albo na zimno 🙂