Chleb gryczany bezglutenowy. 1 składnik! (v,gf,lf)

Udało mi się zrobić przepyszny chlebek bezglutenowy. Jest delikatnie mokry, pachnący i lekki. Idealny na drugi dzień.

Składniki

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200 ml wody + woda do namoczenia kaszy
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione zblanszowane ziarna do posypania

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy wodą (ok.5cm) powyżej kaszy i pozostawiamy na noc (najlepiej).
  2. Rano przepłukujemy kaszę i przekładamy do blendera o wysokiej mocy bądź Thermomix’a, dodajemy wodę (200ml) i sól. Blendujemy na bardzo gładką masę.
  3. Przekładamy do szklanej miski (najlepiej) i przykrywamy bawełnianą szmatką. Taką masę pozostawiamy na ok.24h w temperaturze pokojowej.
  4. Masa powinna się napowietrzyć – sfermentować, mogą pojawić się pęcherzyki powietrza i może mieć specyficzny zapach ale to nic strasznego 🙂
  5. Po upływie 24h, nagrzewamy piekarnik (180C,termoobieg) i blanszujemy ulubione nasiona na suchej patelni.
  6. Następnie masę przekładamy do standardowej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia bądź dwóch mniejszych i posypujemy ulubionymi ziarnami.
  7. Pieczemy ok.20min., może lekko się zarumienić. Przechowujemy w temp.pokojowej pod bawełnianą szmatką.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *