Udało mi się zrobić przepyszny chlebek bezglutenowy. Jest delikatnie mokry, pachnący i lekki. Idealny na drugi dzień.
Składniki
- 500g kaszy gryczanej niepalonej
- 200 ml wody + woda do namoczenia kaszy
- 1 łyżeczka soli
- ulubione zblanszowane ziarna do posypania
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy wodą (ok.5cm) powyżej kaszy i pozostawiamy na noc (najlepiej).
- Rano przepłukujemy kaszę i przekładamy do blendera o wysokiej mocy bądź Thermomix’a, dodajemy wodę (200ml) i sól. Blendujemy na bardzo gładką masę.
- Przekładamy do szklanej miski (najlepiej) i przykrywamy bawełnianą szmatką. Taką masę pozostawiamy na ok.24h w temperaturze pokojowej.
- Masa powinna się napowietrzyć – sfermentować, mogą pojawić się pęcherzyki powietrza i może mieć specyficzny zapach ale to nic strasznego 🙂
- Po upływie 24h, nagrzewamy piekarnik (180C,termoobieg) i blanszujemy ulubione nasiona na suchej patelni.
- Następnie masę przekładamy do standardowej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia bądź dwóch mniejszych i posypujemy ulubionymi ziarnami.
- Pieczemy ok.20min., może lekko się zarumienić. Przechowujemy w temp.pokojowej pod bawełnianą szmatką.
Znajdź mnie na:
(Visited 80 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz