Chrupiąca sałatka z quinoa i prażonymi orzechami (v,gf,lf)

Lekka sałatka idealnie chrupiąca. Mega sycąca! Świetni się sprawdzi na śniadanie, II śniadanie bądź podwieczorek. Zabierz ją ze sobą do pracy! Sałatka z quinoa, jabłkiem, selerem naciowym i prażonymi orzechami włoskimi. Podaj ją jako dodatek np. do wegańskich kotletów bądź krewetek bądź samodzielnie 🙂

Składniki (dla 2 osób)

  • 1 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 1 średniej wielkości zielonego jabłka (ja dodałam golden delicious)
  • 2 garści orzechów włoskich 
  • 1 duża garść świeżego szpinaku (albo sałata/mix sałat)

Słodki cytrusowy sos

  • 1 ½  łyżki miodu (ja użyłam spadziowy) 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny 
  • 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno np. lnianego, z wiesiołka, ewentualnie oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania

  1. Seler naciowy, szpinak oraz jabłko moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 15min. Płuczemy
  2. Quinoa gotujemy według instrukcji. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  3. Wszystkie składniki na sos mieszamy energicznie do połączenia się składników. 
  4. Na suchej patelni prażymy pokrojone w kostkę orzechy włoskie na złoty kolor. 
  5. Seler kroimy w cienkie paski a jabłko w kosteczkę. 
  6. Do dużej wrzucamy: szpinak (osuszony ręcznikiem papierowym), quinoa, seler, jabłko. Mieszamy. 
  7. Całość polewamy sosem a następnie delikatnie mieszamy. 
  8. Przed podaniem posypujemy orzechami włoskimi. 

Jeżeli sałatkę zabierasz do pracy nie polewaj jej sosem oraz nie posypuj orzechami. Sałatka podejdzie wodą a orzechy nie będą chrupiące. Najlepiej sos zapakuj do małego słoiczka oraz orzechy oddzielnie. Polej sosem oraz posyp prażonymi orzechami przed zjedzeniem. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *