Lekka sałatka idealnie chrupiąca. Mega sycąca! Świetni się sprawdzi na śniadanie, II śniadanie bądź podwieczorek. Zabierz ją ze sobą do pracy! Sałatka z quinoa, jabłkiem, selerem naciowym i prażonymi orzechami włoskimi. Podaj ją jako dodatek np. do wegańskich kotletów bądź krewetek bądź samodzielnie 🙂
Składniki (dla 2 osób)
- 1 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średniej wielkości zielonego jabłka (ja dodałam golden delicious)
- 2 garści orzechów włoskich
- 1 duża garść świeżego szpinaku (albo sałata/mix sałat)
Słodki cytrusowy sos
- 1 ½ łyżki miodu (ja użyłam spadziowy)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno np. lnianego, z wiesiołka, ewentualnie oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Seler naciowy, szpinak oraz jabłko moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 15min. Płuczemy
- Quinoa gotujemy według instrukcji. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy energicznie do połączenia się składników.
- Na suchej patelni prażymy pokrojone w kostkę orzechy włoskie na złoty kolor.
- Seler kroimy w cienkie paski a jabłko w kosteczkę.
- Do dużej wrzucamy: szpinak (osuszony ręcznikiem papierowym), quinoa, seler, jabłko. Mieszamy.
- Całość polewamy sosem a następnie delikatnie mieszamy.
- Przed podaniem posypujemy orzechami włoskimi.
Jeżeli sałatkę zabierasz do pracy nie polewaj jej sosem oraz nie posypuj orzechami. Sałatka podejdzie wodą a orzechy nie będą chrupiące. Najlepiej sos zapakuj do małego słoiczka oraz orzechy oddzielnie. Polej sosem oraz posyp prażonymi orzechami przed zjedzeniem.
Znajdź mnie na:
(Visited 100 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz