Składniki
- 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 150-200 ml stałej części mleczka kokosowego (polecam w kartonie real thai) bądź śmietanki np.sojowej
- 1/2 szt. małej cukinii (bądź innego warzywa)
- 1/2 szt. małej marchewki (bądź innego warzywa)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- czarny sezam / świeża kolendrą / ulubiony olej (tutaj pasuję np.olej sezamowy) – do podania
Sposób przygotowania
- Kroimy warzywa w cienkie paski.
- Do miski wkładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy do momentu aż makaron będzie miękki, najlepiej al dente.
- Na głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Rozgniatamy czosnek i dodajemy pastę curry. Delikatnie podsmażamy.
- Na patelnie wlewamy stałą część mleczka kokosowego, mieszamy i doprowadzamy do „bulgotania”. Wrzucamy warzywa i gotujemy całość do miękkości warzyw.
- Na samym końcu dodajemy makaron ryżowy i całość mieszamy. Podajemy na ciepło z czarnym sezamem, świeżą kolendrą i skropiony ulubionym olejem.
Znajdź mnie na:
(Visited 74 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz