Makaron ryżowy z warzywami w 5min. (v,gf,lf)

Pomysł na zdrowy i szybki obiad czy kolację 🙂

Składniki

  • 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 150-200 ml stałej części mleczka kokosowego (polecam w kartonie real thai) bądź śmietanki np.sojowej
  • 1/2 szt. małej cukinii (bądź innego warzywa)
  • 1/2 szt. małej marchewki (bądź innego warzywa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • czarny sezam / świeża kolendrą / ulubiony olej (tutaj pasuję np.olej sezamowy) – do podania

Sposób przygotowania

  1. Kroimy warzywa w cienkie paski.
  2. Do miski wkładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy do momentu aż makaron będzie miękki, najlepiej al dente.
  3. Na głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Rozgniatamy czosnek i dodajemy pastę curry. Delikatnie podsmażamy.
  4. Na patelnie wlewamy stałą część mleczka kokosowego, mieszamy i doprowadzamy do „bulgotania”. Wrzucamy warzywa i gotujemy całość do miękkości warzyw.
  5. Na samym końcu dodajemy makaron ryżowy i całość mieszamy. Podajemy na ciepło z czarnym sezamem, świeżą kolendrą i skropiony ulubionym olejem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *