Makaron w sosie z pieczonych warzyw (v,gf,lf)

Jak zrobić szybko obiad? Wystarczy kilka składników i proszę 🙂 Zaserwuj zdrowy makaron dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 papryka czerwona (może też być żółta)
  • 1 główka czosnku
  • 1 szt. białej bądź czerwonej cebuli
  • 2 kiści pomidorków koktajlowych bądź 2 dojrzałe pomidory średniej wielkości
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 1 garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubiony makaron (ja polecam jakiś warzywny, świetnie się sprawdzi z groszku, ciecierzycy bądź soczewicy)

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa myjemy.
  2. Przygotowujemy blaszkę żaroodporną, wylewamy kilka kropli oliwy z oliwek i pędzelkiem rozsmarowujemy po całości.
  3. Piekarnik nagrzewamy 170C, termoobieg.
  4. Paprykę przekrawamy i wyciągamy środek – przekładamy na blachę.
  5. Czosnek i cebulę przekrawamy na pół – przekładamy na blachę.
  6. Pomidory razem z kiścią wkładamy na blachę.
  7. Polewamy oliwą wszystkie warzywa i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, ok. 20-30min.
  8. Następnie przekładamy warzywa do blendera o wysokiej mocy, dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę.
  9. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  10. Przelewamy sos do ugotowanego makaronu i mieszamy. Podajemy z ulubionym serem i zieleniną.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *