Pokochacie ten sos tak mocno jak ja, gwarantuję! Trzeba go spróbować i koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakuje 🙂
Składniki
- 6-7 szt.różyczek kalafiora w średniej wielkości
- 6-7szt. dużych pieczarek (białych bądź brązowych)
- 2 duże garści orzechów włoskich
- 1 cebula średniej wielkości
- 3-4szt. ząbków czosnku
- 2 łyżki pasty miso (jasna albo ciemna, najlepiej z samego ryżu)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok.500ml wody albo bulionu
- suszone przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka oregano (można dorzucić jakie się lubi)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- wegański albo zwykły parmezan do posypania
- ulubiony makaron
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa myjemy.
- Kalafior, pieczarki i orzechy mielimy w blenderze na wysokich obrotach. Najlepiej osobno. Mielimy na drobne kawałki.
- Piekarnik nagrzewamy 220C.
- Na blachę wyłożoną papierem wykładamy zmielone składniki, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na całym papierze „na płasko”.
- Pieczemy do lekkiego zarumienia ok.15-20min.
- W międzyczasie szatkujemy cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażamy.
- Dodajemy pastę pomidorową oraz miso. Mieszamy. Dodajemy suszone przyprawy.
- Następnie wrzucamy podpieczone warzywa oraz wlewamy wodę, gotujemy na średnim ogniu ok.20min. Najlepiej na małym ok. godziny czasu. MIeszając od czasu do czasu aby się nie przypalił sos.
- Doprawiamy do smaku, gotujemy makaron według instrukcji, sos mieszamy z makaronem i przed podaniem posypujemy serem i poszatkowaną natką pietruszki.
Znajdź mnie na:
(Visited 47 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz