Makaron wegański al ragu (v,gf,lf)

Pokochacie ten sos tak mocno jak ja, gwarantuję! Trzeba go spróbować i koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakuje 🙂

Składniki

  • 6-7 szt.różyczek kalafiora w średniej wielkości
  • 6-7szt. dużych pieczarek (białych bądź brązowych)
  • 2 duże garści orzechów włoskich
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3-4szt. ząbków czosnku
  • 2 łyżki pasty miso (jasna albo ciemna, najlepiej z samego ryżu)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok.500ml wody albo bulionu
  • suszone przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka oregano (można dorzucić jakie się lubi)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • wegański albo zwykły parmezan do posypania
  • ulubiony makaron
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa myjemy.
  2. Kalafior, pieczarki i orzechy mielimy w blenderze na wysokich obrotach. Najlepiej osobno. Mielimy na drobne kawałki.
  3. Piekarnik nagrzewamy 220C.
  4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy zmielone składniki, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na całym papierze „na płasko”.
  5. Pieczemy do lekkiego zarumienia ok.15-20min.
  6. W międzyczasie szatkujemy cebulę i czosnek.
  7. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażamy.
  8. Dodajemy pastę pomidorową oraz miso. Mieszamy. Dodajemy suszone przyprawy.
  9. Następnie wrzucamy podpieczone warzywa oraz wlewamy wodę, gotujemy na średnim ogniu ok.20min. Najlepiej na małym ok. godziny czasu. MIeszając od czasu do czasu aby się nie przypalił sos.
  10. Doprawiamy do smaku, gotujemy makaron według instrukcji, sos mieszamy z makaronem i przed podaniem posypujemy serem i poszatkowaną natką pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *