To zdecydowanie najlepsza bruschetta jak膮 zjesz 馃檪 Jest idealna! Moja ulubiona! Dojrza艂e w s艂o艅cu pomidory, smak limonki i bazylii – palce liza膰! Idealna na szybk膮 przek膮sk臋 b膮d藕 jako przystawka dla rodziny czy przyjaci贸艂.
Sk艂adniki
- 10-12 dojrza艂ych pomidork贸w koktajlowych
- sk贸rka z 1 limonki
- sok z 1/2 limonki
- 2 z膮bki czosnku (+1 z膮bek dodatkowy)
- 3 艂y偶ki oliwy z oliwek
- s贸l i pieprz do smaku
- 2 gar艣ci 艣wie偶ych li艣ci bazylii
- 4 kromki chleba (najlepiej polecam gryczany albo jaglany ale oczywi艣cie pszenny r贸wnie偶 – typowa bruschetta jest na pszennej bagietce)
- 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
Spos贸b przygotowania
- Pomidorki i limonk臋 moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawd藕 dlaczego >>) nast臋pnie p艂uczemy.
- Pomidorki osuszamy. Nast臋pnie kroimy w ma艂膮 kostk臋. Przek艂adamy do miski.
- Czosnek przeciskamy przez prask臋. I wrzucamy do pomidork贸w.
- 艢cieramy sk贸rk臋 z limonki oraz wyciskamy sok. Dodajemy do ca艂o艣ci.
- Na sam koniec dodajemy posiekane li艣cie bazylii i mieszamy wszystko razem do po艂膮czenia. Delikatnie doprawiamy. Odstawiamy do lod贸wki.
- Zajmujemy si臋 teraz chlebem: du偶e kromki kroimy na p贸艂 (tak jest pro艣ciej w konsumpcji:)), je偶eli u偶ywasz bagietki pszennej to kroimy j膮 w cienkie kromki. Polewamy oliw膮 z oliwek. Wyk艂adamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok.5-8min (180C, termoobieg) – tak aby uzyska膰 chrupi膮ce grzanki.
- Delikatnie „maziamy” grzanki obranym z膮bkiem czosnku a nast臋pnie k艂adziemy ca艂膮 przepyszn膮 sa艂ak臋 z pomidork贸w. Dekorujemy dodatkowymi listkami bazylii i zajadamy si臋 馃檪
Znajd藕 mnie na:
(Visited 64 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz