Najlepsza bruschetta z pomidorami (v,gf,lf)

To zdecydowanie najlepsza bruschetta jaką zjesz 🙂 Jest idealna! Moja ulubiona! Dojrzałe w słońcu pomidory, smak limonki i bazylii – palce lizać! Idealna na szybką przekąskę bądź jako przystawka dla rodziny czy przyjaciół.

Składniki

  • 10-12 dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku (+1 ząbek dodatkowy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 4 kromki chleba (najlepiej polecam gryczany albo jaglany ale oczywiście pszenny również – typowa bruschetta jest na pszennej bagietce)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Pomidorki i limonkę moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawdź dlaczego >>) następnie płuczemy.
  2. Pomidorki osuszamy. Następnie kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę. I wrzucamy do pomidorków.
  4. Ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy sok. Dodajemy do całości.
  5. Na sam koniec dodajemy posiekane liście bazylii i mieszamy wszystko razem do połączenia. Delikatnie doprawiamy. Odstawiamy do lodówki.
  6. Zajmujemy się teraz chlebem: duże kromki kroimy na pół (tak jest prościej w konsumpcji:)), jeżeli używasz bagietki pszennej to kroimy ją w cienkie kromki. Polewamy oliwą z oliwek. Wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok.5-8min (180C, termoobieg) – tak aby uzyskać chrupiące grzanki.
  7. Delikatnie „maziamy” grzanki obranym ząbkiem czosnku a następnie kładziemy całą przepyszną sałakę z pomidorków. Dekorujemy dodatkowymi listkami bazylii i zajadamy się 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *