To zdecydowanie najlepsza bruschetta jaką zjesz 🙂 Jest idealna! Moja ulubiona! Dojrzałe w słońcu pomidory, smak limonki i bazylii – palce lizać! Idealna na szybką przekąskę bądź jako przystawka dla rodziny czy przyjaciół.
Składniki
- 10-12 dojrzałych pomidorków koktajlowych
- skórka z 1 limonki
- sok z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku (+1 ząbek dodatkowy)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 garści świeżych liści bazylii
- 4 kromki chleba (najlepiej polecam gryczany albo jaglany ale oczywiście pszenny również – typowa bruschetta jest na pszennej bagietce)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Pomidorki i limonkę moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawdź dlaczego >>) następnie płuczemy.
- Pomidorki osuszamy. Następnie kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. I wrzucamy do pomidorków.
- Ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy sok. Dodajemy do całości.
- Na sam koniec dodajemy posiekane liście bazylii i mieszamy wszystko razem do połączenia. Delikatnie doprawiamy. Odstawiamy do lodówki.
- Zajmujemy się teraz chlebem: duże kromki kroimy na pół (tak jest prościej w konsumpcji:)), jeżeli używasz bagietki pszennej to kroimy ją w cienkie kromki. Polewamy oliwą z oliwek. Wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok.5-8min (180C, termoobieg) – tak aby uzyskać chrupiące grzanki.
- Delikatnie „maziamy” grzanki obranym ząbkiem czosnku a następnie kładziemy całą przepyszną sałakę z pomidorków. Dekorujemy dodatkowymi listkami bazylii i zajadamy się 🙂