Nowa odsłona owsianki! Kasza gryczana z czekoladą? To jest to! Idealna propozycja na śniadanie. Chcesz mieć siłę na cały dzień? Koniecznie zrób te owsiankę dla całej rodziny. Polecana również dla małych dzieci 🙂
Samo przygotowanie owsianki to kwestia dosłownie 25 min ale należy suchą kaszę namoczyć przez całą także czas przygotowania się wydłuża 😉
Składniki (ok.4porcji)
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- woda do namoczenia
- 150-200 ml wody
- 250 ml napoju roślinnego np. kokosowe
- 1 łyżeczka suszonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki dobrej jakości soli
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (może być masło wegańskie/zwykłe)
- miód/syrop daktylowy do polania
- owoce do dekoracji
- 1 garść prażonych orzechów pekan / 1 porcja
- 1 łyżka jogurtu kokosowego / 1 porcja
Sposób przygotowaniai
- Kaszę gryczaną zalewamy wodą i pozostawiamy na całą noc.
- Po namoczeniu wylewamy kaszę, przelewamy woda na sitku i przesypujemy do garnka.
- Następnie dodajemy do kaszy: wodę, napój roślinny, olej kokosowy, cynamon, kakao, sól.
- Zagotowujemy do momentu aż zacznie bulkać, wyłączamy, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i pod przykryciem zostawiamy na 15min.
- W międzyczasie myjemy owoce (możesz zrobić mus z rozmrożonych(w temp.pokojowej) malin, wystarczy widelcem rozgnieść owoce).
- Na suchej patelni prażymy orzechy.
- Przekładamy po 3-4 łyżki owsianki do miseczki, dekorujemy owocami i jogurtem, polewamy miodem oraz posypujemy orzechami. Serwujemy na ciepło.
- Resztę owsianki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce max.2dni.
Znajdź mnie na:
(Visited 187 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz