Owsiany omlet z jogurtem i gruszką na ciepło (gf)

Zrób komuś przyjemne „dzień dobry” 🙂 Śniadanie to najważniejszy dla nas posiłek dnia, mam nadzieję, że dla Was również. Kochamy wspólne przygotowywanie a później biesiadowanie przy nim. Ten omlet jest genialnie pyszny i szybki w przygotowaniu. Gwarantuję, że zasmakuję całej rodzinie. Można go również przygotować w wersji wegańskiej, poniżej szczegóły.

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko bądź flaxegg (2 łyżki zmielonych nasion chia/siemię lniane + 6 łyżek wody)
  • 1 łyżka jogurtu (greckiego, naturalnego albo ulubionego wegańskiego) + kilka łyżek do podania
  • 4 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych bądź pełnoziarnistych)
  • 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
  • masło klarowane do smażenia
  • 1-2 szt.dojrzałej gruszki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/ naturalnego miodu (opcjonalnie)
  • prażone orzechy, pistacje do podania

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzucamy obranego banana i widelcem zgniatamy do powstania papki.
  2. Jeżeli używasz flaxegg to łączymy składniki i zostawiamy na kilka minut, do zgęstnienia.
  3. Następnie dodajemy: jajko/flaxegg, jogurt i płatki owsiane. Mieszamy do połączenia.
  4. Obieramy gruszkę i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie z dodatkiem 1 łyżeczki masła klarowanego i delikatnie podsmażamy ok.3-4min. Na koniec można dodać łyżeczkę syropu z agawy.
  5. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wylewamy masę. Smażymy w dwóch stron na złoty kolor, uważamy przy przewracaniu.
  6. Na talerz wykładamy kilka łyżek ulubionego jogurtu a na wierzch kładziemy ciepły omlet owsiany i gruszkę. Można polać naturalnym miodem jeżeli nie używamy syropu z agawy przy gruszce. Sam omlet może lekko się postrzępić przy składaniu 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *