Zrób komuś przyjemne „dzień dobry” 🙂 Śniadanie to najważniejszy dla nas posiłek dnia, mam nadzieję, że dla Was również. Kochamy wspólne przygotowywanie a później biesiadowanie przy nim. Ten omlet jest genialnie pyszny i szybki w przygotowaniu. Gwarantuję, że zasmakuję całej rodzinie. Można go również przygotować w wersji wegańskiej, poniżej szczegóły.
Składniki
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko bądź flaxegg (2 łyżki zmielonych nasion chia/siemię lniane + 6 łyżek wody)
- 1 łyżka jogurtu (greckiego, naturalnego albo ulubionego wegańskiego) + kilka łyżek do podania
- 4 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych bądź pełnoziarnistych)
- 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
- masło klarowane do smażenia
- 1-2 szt.dojrzałej gruszki
- 1 łyżeczka syropu z agawy/ naturalnego miodu (opcjonalnie)
- prażone orzechy, pistacje do podania
Sposób przygotowania
- Do miski wrzucamy obranego banana i widelcem zgniatamy do powstania papki.
- Jeżeli używasz flaxegg to łączymy składniki i zostawiamy na kilka minut, do zgęstnienia.
- Następnie dodajemy: jajko/flaxegg, jogurt i płatki owsiane. Mieszamy do połączenia.
- Obieramy gruszkę i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie z dodatkiem 1 łyżeczki masła klarowanego i delikatnie podsmażamy ok.3-4min. Na koniec można dodać łyżeczkę syropu z agawy.
- Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wylewamy masę. Smażymy w dwóch stron na złoty kolor, uważamy przy przewracaniu.
- Na talerz wykładamy kilka łyżek ulubionego jogurtu a na wierzch kładziemy ciepły omlet owsiany i gruszkę. Można polać naturalnym miodem jeżeli nie używamy syropu z agawy przy gruszce. Sam omlet może lekko się postrzępić przy składaniu 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 115 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz