Pasta bezjajeczna (v,gf,lf)

Boska pasta bezjajeczna! Bez glutenu, bez laktozy, bez jaj! Powiem szczerze, że ta pasta wskakuję u mnie na miejsce nr.1! Idealnie kremowa. Przepyszna na śniadanie do kanapek, wytrawnych gofrów czy naleśników.

Składniki

  • 1 szt. dobrej jakości naturalne tofu (bio)
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczka czarnej soli (kala namak)
  • 1/4 łyżeczki suszonej kurkumy
  • 1 mała cebulka dymka
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu (albo 2 łyżki wegańskiego majonezu + 1 łyżka jogurtu kokosowego albo naturalnego (bez laktozy))
  • 1 łyżeczka jasnej musztardy np.dijon
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku
  • 2 łyżeczki świeżej rzeżuchy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Tofu i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Odkładamy.
  2. Siekamy szczypiorek. Odkładamy.
  3. Do miseczki dajemy: wegański majonez, musztardę, suszoną kurkumę, czarną sól, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak – dodajemy sól i pieprz (pamiętamy aby umyć pod bieżącą wodą łyżeczkę którą próbujemy potrawę – nigdy nie wkładamy do ust a później do potrawy :))
  4. Do powstałego sosu dodajemy pokrojone tofu, cebulkę, szczypiorek oraz rzeżuchę jeżeli używasz. Mieszamy.
  5. Przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce max.2-3dni.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *