Boska pasta bezjajeczna! Bez glutenu, bez laktozy, bez jaj! Powiem szczerze, że ta pasta wskakuję u mnie na miejsce nr.1! Idealnie kremowa. Przepyszna na śniadanie do kanapek, wytrawnych gofrów czy naleśników.
Składniki
- 1 szt. dobrej jakości naturalne tofu (bio)
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczka czarnej soli (kala namak)
- 1/4 łyżeczki suszonej kurkumy
- 1 mała cebulka dymka
- 3 łyżki wegańskiego majonezu (albo 2 łyżki wegańskiego majonezu + 1 łyżka jogurtu kokosowego albo naturalnego (bez laktozy))
- 1 łyżeczka jasnej musztardy np.dijon
- 3 łyżki świeżego szczypiorku
- 2 łyżeczki świeżej rzeżuchy (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Tofu i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Odkładamy.
- Siekamy szczypiorek. Odkładamy.
- Do miseczki dajemy: wegański majonez, musztardę, suszoną kurkumę, czarną sól, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak – dodajemy sól i pieprz (pamiętamy aby umyć pod bieżącą wodą łyżeczkę którą próbujemy potrawę – nigdy nie wkładamy do ust a później do potrawy :))
- Do powstałego sosu dodajemy pokrojone tofu, cebulkę, szczypiorek oraz rzeżuchę jeżeli używasz. Mieszamy.
- Przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce max.2-3dni.
Znajdź mnie na:
(Visited 92 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz