Pyszna pasta z tuńczyka którą możesz zrobić na śniadanie, kolację bądź na wynos! Idealnie sprawdzi się do pieczywa, naleśnika bądź gofra podanego na wytrawnie. Koniecznie wypróbuj – jest banalnie prosta! Jeżeli chodzi o samego tuńczyka, pamiętaj jest to ryba drapieżna i nie powinno się spożywać takich ryb zbyt często.
Składniki
- 1 słoik tuńczyka w zalewie (koniecznie w słoiku i najlepiej z ekologicznego źródła)
- 1 szt. małej: czerwonej cebulki / szalotki bądź cebuli czosnkowej
- garść szczypiorku / natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu kokosowego bądź naturalnego (bez laktozy)
- 1 łyżka wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
- Jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny wlewamy do miseczki i mieszamy do połączenia składników.
- Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do kolejnej miseczki. Delikatnie widelcem rozdrabniamy.
- Cebulę i szczypiorek szatkujemy na małe kawałki.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
- Podajemy np. z pieczonymi pomidorkami (przepis >>)
Znajdź mnie na:
(Visited 71 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz