Pasta z tuńczyka (gf,lf)

Pyszna pasta z tuńczyka którą możesz zrobić na śniadanie, kolację bądź na wynos! Idealnie sprawdzi się do pieczywa, naleśnika bądź gofra podanego na wytrawnie. Koniecznie wypróbuj – jest banalnie prosta! Jeżeli chodzi o samego tuńczyka, pamiętaj jest to ryba drapieżna i nie powinno się spożywać takich ryb zbyt często.

Składniki

  • 1 słoik tuńczyka w zalewie (koniecznie w słoiku i najlepiej z ekologicznego źródła)
  • 1 szt. małej: czerwonej cebulki / szalotki bądź cebuli czosnkowej
  • garść szczypiorku / natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego bądź naturalnego (bez laktozy)
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

  1. Jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny wlewamy do miseczki i mieszamy do połączenia składników.
  2. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do kolejnej miseczki. Delikatnie widelcem rozdrabniamy.
  3. Cebulę i szczypiorek szatkujemy na małe kawałki.
  4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
  5. Podajemy np. z pieczonymi pomidorkami (przepis >>)

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *