Pieczona owsianka a może ciasto owsiane? Tak czy inaczej idealne na śniadanie, na wynos bądź jeżeli potrzebujesz czegoś słodkiego na już 🙂
Składniki
- 150g płatków owsianych (w wersji gf – bezglutenowych)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 250ml napoju roślinnego (bez cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki syropu daktylowego
- 1 płaska łyżka ulubionego masła orzechowego
- 2 garści mrożonych owoców (świeże owoce w okresie letnim) albo np.gorzka czekolada (jeżeli chcemy uzyskać pyszne ciasto)
- Do podania: banan, jogurt naturalny/kokosowy, syrop daktylowy bądź twarogowy sos (1/2 kostki dobrej jakości twarogu, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, dobrej jakości aromat waniliowy, ewentualnie 1-2 łyżki zmielonego ksylitolu) 🙂
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik do 180C, termoobieg.
- Płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, syrop daktylowy, masło orzechowe i napój roślinny wrzucamy do blendera (najlepiej o wysokich obrotach albo Thermomix) i blendujemy na gładką masę.
- Wykładamy małą foremkę papierem do pieczenia a następnie wylewamy masę i na wierzch posypujemy owocami.
- Pieczemy ok.30min aż do uzyskania suchego patyczka.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Jeżeli chcesz zrobić twarogowy sos to wystarczy wszystkie składniki zblendować na gładką masę, jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu bądź odrobinę napoju roślinnego.
Znajdź mnie na:
(Visited 71 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz