Pieczona owsianka a może ciasto owsiane? Tak czy inaczej idealne na śniadanie, na wynos bądź jeżeli potrzebujesz czegoś słodkiego na już 🙂
Składniki
- 150g płatków owsianych (w wersji gf – bezglutenowych)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 250ml napoju roślinnego (bez cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki syropu daktylowego
- 1 płaska łyżka ulubionego masła orzechowego
- 2 garści mrożonych owoców (świeże owoce w okresie letnim) albo np.gorzka czekolada (jeżeli chcemy uzyskać pyszne ciasto)
- Do podania: banan, jogurt naturalny/kokosowy, syrop daktylowy bądź twarogowy sos (1/2 kostki dobrej jakości twarogu, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, dobrej jakości aromat waniliowy, ewentualnie 1-2 łyżki zmielonego ksylitolu) 🙂
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik do 180C, termoobieg.
- Płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, syrop daktylowy, masło orzechowe i napój roślinny wrzucamy do blendera (najlepiej o wysokich obrotach albo Thermomix) i blendujemy na gładką masę.
- Wykładamy małą foremkę papierem do pieczenia a następnie wylewamy masę i na wierzch posypujemy owocami.
- Pieczemy ok.30min aż do uzyskania suchego patyczka.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Jeżeli chcesz zrobić twarogowy sos to wystarczy wszystkie składniki zblendować na gładką masę, jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu bądź odrobinę napoju roślinnego.