Przepyszne pulpety z cieciorki i cukinii. Można je upiec w piekarniku bądź podsmażyć w niewielkiej ilości oleju np. z pestek winogron. Jeżeli chcemy uzyskać klasyczne falafele to należy je podsmażyć. Ja osobiście uwielbia pieczone 🙂 Mogą stanowić dodatek do pieczonych ziemniaków czy kalafiora bądź jako dodatek np.do pity bądź burgera 🙂
FALAFELE możesz podać np.
- z pieczonym kalafiorem >>
- z ziemniakami w mundurkach >>
- Możesz zrobić do niego hummus >>
- albo podać w formie burgera >>
Składniki
- 1 szt. średniej wielkości cukinii
- 200g ugotowanej cieciorki
- 6-7 łyżek mąki z cieciorki / bezglutenowej bądź pszennej (bio)
- 1 garść natki pietruszki
- 1/2 cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka soku ze świeżej cytryny/limonki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Do blendera wrzucamy: ugotowaną cieciorkę, natkę pietruszki, cebulę i czosnek. Blendujemy aż wszystkie składniki będą posiekane i połączone. Zrobi się taka papka 🙂 Przekładamy do miski.
- Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach a następnie wrzucamy do masy z cieciorki.
- Dodajemy mąkę, kminek, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia.
- Piekarnik nagrzewamy na 180C, termoobieg.
- Dłonie moczymy w oliwie a następnie formujemy kulki z ciasta. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za każdym razem moczymy dłonie w oliwie gdyż pozwoli nam to ładnie ulepić i natłuścić pulpety (już nie trzeba będzie ich polewać)
- Pieczemy ok.15-20min.
- Podajemy na ciepło 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 92 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz