Pieczone falafele z cukinią i cieciorką (v,gf,lf)

Przepyszne pulpety z cieciorki i cukinii. Można je upiec w piekarniku bądź podsmażyć w niewielkiej ilości oleju np. z pestek winogron. Jeżeli chcemy uzyskać klasyczne falafele to należy je podsmażyć. Ja osobiście uwielbia pieczone 🙂 Mogą stanowić dodatek do pieczonych ziemniaków czy kalafiora bądź jako dodatek np.do pity bądź burgera 🙂

FALAFELE możesz podać np.

Składniki

  • 1 szt. średniej wielkości cukinii
  • 200g ugotowanej cieciorki
  • 6-7 łyżek mąki z cieciorki / bezglutenowej bądź pszennej (bio)
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1/2 cebuli białej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka soku ze świeżej cytryny/limonki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Do blendera wrzucamy: ugotowaną cieciorkę, natkę pietruszki, cebulę i czosnek. Blendujemy aż wszystkie składniki będą posiekane i połączone. Zrobi się taka papka 🙂 Przekładamy do miski.
  2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach a następnie wrzucamy do masy z cieciorki.
  3. Dodajemy mąkę, kminek, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy na 180C, termoobieg.
  5. Dłonie moczymy w oliwie a następnie formujemy kulki z ciasta. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za każdym razem moczymy dłonie w oliwie gdyż pozwoli nam to ładnie ulepić i natłuścić pulpety (już nie trzeba będzie ich polewać)
  6. Pieczemy ok.15-20min.
  7. Podajemy na ciepło 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *