Pieczony bakłażan w sosie miso (v,gf,lf)

Uwielbiam pastę miso! Jest to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanej soi (ciemna) bądź z dodatkiem ryżu lub jęczmienia (jasna). Kolor pasty zależy od długości fermentacji oraz dodatków. Bakłażan w połączeniu z marynatą miso jest niesamowicie aromatyczny. Dodaj do dania ulubioną kaszę/ryż i dojrzałe awokado – palce lizać 🙂

Składniki

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka pasty miso – jasnej albo ciemnej, 1 łyżka syropu z agawy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej jasnego)
  • natka pietruszki / sezam do posypania
  • ulubiona kasza/ryż do podania
  • zielona sałatka, awokado bądź pieczony kalafior / sok z limonki (opcjonalnie) do podania

Sposób przygotowania

  1. Składniki na marynatę łączymy a czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy.
  2. Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż.
  3. Każdą połówkę bakłażana nacinamy w szachownicę, uważając tak aby nie naruszyć skórki.
  4. Na suchej i rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) przypiekamy połówki bakłażana z dwóch stron aż dosłownie będzie podpieczony (przydymiony:) to jest ok.3-5min/jedna strona.
  5. Następnie takie połówki podpieczonego bakłażana kładziemy na blachę, polewamy środek marynatą i pozostawiamy tak na ok.30min.
  6. Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
  7. Pieczemy ok.20min bakłażan aż będzie podpieczony.
  8. Podajemy na ciepło, najlepiej skropiony sokiem z limonki i posypany natką pietruszki oraz sezamem. Całość podajemy z ulubioną kaszą, zieloną sałatką albo awokado.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *