Uwielbiam pastę miso! Jest to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanej soi (ciemna) bądź z dodatkiem ryżu lub jęczmienia (jasna). Kolor pasty zależy od długości fermentacji oraz dodatków. Bakłażan w połączeniu z marynatą miso jest niesamowicie aromatyczny. Dodaj do dania ulubioną kaszę/ryż i dojrzałe awokado – palce lizać 🙂
Składniki
- 2 bakłażany średniej wielkości
- marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka pasty miso – jasnej albo ciemnej, 1 łyżka syropu z agawy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej jasnego)
- natka pietruszki / sezam do posypania
- ulubiona kasza/ryż do podania
- zielona sałatka, awokado bądź pieczony kalafior / sok z limonki (opcjonalnie) do podania
Sposób przygotowania
- Składniki na marynatę łączymy a czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy.
- Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż.
- Każdą połówkę bakłażana nacinamy w szachownicę, uważając tak aby nie naruszyć skórki.
- Na suchej i rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) przypiekamy połówki bakłażana z dwóch stron aż dosłownie będzie podpieczony (przydymiony:) to jest ok.3-5min/jedna strona.
- Następnie takie połówki podpieczonego bakłażana kładziemy na blachę, polewamy środek marynatą i pozostawiamy tak na ok.30min.
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
- Pieczemy ok.20min bakłażan aż będzie podpieczony.
- Podajemy na ciepło, najlepiej skropiony sokiem z limonki i posypany natką pietruszki oraz sezamem. Całość podajemy z ulubioną kaszą, zieloną sałatką albo awokado.
Znajdź mnie na:
(Visited 185 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz