Placek z cukinii (scarpaccia) (v,gf)

Sezon na cukinie trwa w najlepsze! Poznajcie SCARPACCIA – toskański przysmak czyli placek z cukinii. Wegański, bezglutenowy i idealny na ciepło czy zimno! 🙂 Może stanowić dodatek do dania głównego bądź też być zdrową przekąską. Koniecznie zabierz go ze sobą na wynos.

Składniki

  • 3-4 szt. cukinii średniej wielkości (mogą być różne kolory)
  • 4-5 łyżek mąki bezglutenowej uniwersalnej
  • 4 łyżki startego parmezanu (może być wegański) (opcjonalnie)
  • 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej (może być pszenna/żytnia)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do polania
  • ewentualnie można dodać poszatkowaną świeżą natkę pietruszki, ulubione suszone zioła

Sposób przygotowania

  1. Cukinie kroimy/trzemy na specjalnej tarce w talarki.
  2. Piekarnik nagrzewamy 180C, termoobieg.
  3. Następnie wrzucamy do miski i zasypujemy odrobiną soli. Pozostawiamy kilka minut i wyciskamy nadmiar wody. Wodę z cukinii nie wylewamy.
  4. Wyciśniętą cukinię pozostawiamy w misce a wodę z cukinii (1 szklanka) łączymy z mąką, tartym parmezanem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kleistej masy (konsystencja greckiego jogurtu).
  5. Przekładamy masę do startej cukinii i dokładnie mieszamy.
  6. Na papier do pieczenia wykładamy masę i tworzymy równomierny, cienki placek. Posypujemy bułką tartą, można posypać jeszcze dodatkowo tartym parmezanem oraz polewamy oliwą z oliwek.
  7. Pieczemy do zarumienienia, można na koniec podkręcić temperaturę w piekarniku do 200C.
  8. Po upieczeniu wyciągamy i kroimy w momencie jak przestygnie.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *