Sezon na cukinie trwa w najlepsze! Poznajcie SCARPACCIA – toskański przysmak czyli placek z cukinii. Wegański, bezglutenowy i idealny na ciepło czy zimno! 🙂 Może stanowić dodatek do dania głównego bądź też być zdrową przekąską. Koniecznie zabierz go ze sobą na wynos.
Składniki
- 3-4 szt. cukinii średniej wielkości (mogą być różne kolory)
- 4-5 łyżek mąki bezglutenowej uniwersalnej
- 4 łyżki startego parmezanu (może być wegański) (opcjonalnie)
- 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej (może być pszenna/żytnia)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do polania
- ewentualnie można dodać poszatkowaną świeżą natkę pietruszki, ulubione suszone zioła
Sposób przygotowania
- Cukinie kroimy/trzemy na specjalnej tarce w talarki.
- Piekarnik nagrzewamy 180C, termoobieg.
- Następnie wrzucamy do miski i zasypujemy odrobiną soli. Pozostawiamy kilka minut i wyciskamy nadmiar wody. Wodę z cukinii nie wylewamy.
- Wyciśniętą cukinię pozostawiamy w misce a wodę z cukinii (1 szklanka) łączymy z mąką, tartym parmezanem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kleistej masy (konsystencja greckiego jogurtu).
- Przekładamy masę do startej cukinii i dokładnie mieszamy.
- Na papier do pieczenia wykładamy masę i tworzymy równomierny, cienki placek. Posypujemy bułką tartą, można posypać jeszcze dodatkowo tartym parmezanem oraz polewamy oliwą z oliwek.
- Pieczemy do zarumienienia, można na koniec podkręcić temperaturę w piekarniku do 200C.
- Po upieczeniu wyciągamy i kroimy w momencie jak przestygnie.
Znajdź mnie na:
(Visited 90 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz