Kalafior w nowej (wegańskiej), w „serowej” odsłonie z chrupiącą posypką. Pyszny dodatek albo jako samodzielna przekąska. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.
Składniki
- 1 kalafior średniej wielkości
- 150g orzechów z nerkowca
- 300 ml napoju sojowego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy (np.sarepska)
- 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki suszonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 kromka czerstwego chleba
- ½ garści orzechów włoskich
- Sól i pieprz (+szczypta chilli)
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc (bądź min.2h w gorącej wodzie).
- Kalafior moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Płuczemy i dzielimy kalafior na małe różyczki.
- Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół).
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wrzucamy różyczki kalafiora, skrapiamy oliwą i mieszamy. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok.10 min. (tak aby kalafior był delikatnie miękki).
- W międzyczasie orzechy nerkowca odsączamy z wody. Wrzucamy do blendera: orzechy nerkowca oraz napój i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przelewamy do garnka. Dodajemy: płatki drożdżowe, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz (do smaku). Gotujemy całość na średnim ogniu przez 8-10min. do połączenia się składników.
- Posypka: w suchym blenderze umieszczamy: chleb, orzechy włoskie, przyprawy: czosnek niedźwiedzi oraz suszone papryki. Blendujemy na wysokich obrotach do zmielenia wszystkich składników. Odstawiamy.
- Naczynie żaroodporne z kalafiorem wyciągamy i wylewamy kremową masę. Mieszamy dokładnie aby każdy kalafior był w sosie.
- Kalafior posypujemy posypką.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 5min.
- Szczypiorek siekamy drobno i posypujemy. Spożywamy na ciepło.
Znajdź mnie na:
(Visited 94 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz