Najlepsze kotlety jaglane z burakiem. Zjedz je w towarzystwie domowego pesto z jarmużu oraz zielonej sałaty z oliwą bądź przygotuj domowy wegetariański burger! Poniżej moja propozycja składników na pyszny i pożywny burger.
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 4 małe buraki albo 2 buraki średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy/masła ghee oraz 1 łyżka oliwy (do natłuszczenia buraków)
- 75g pestek słonecznika / mieszanych nasion (pestki dyni, słonecznik, orzeszki pini)
- 1 jajko
- ½ cebuli średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu albo 1 płaska łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne/ chilli
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonego oregano
- Sezam/siemię lniane (do posypania)
Idealnie smakują z domowym pesto z jarmużu >>
Sposób przygotowania
- Buraki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. Płuczemy. Następnie wrzucamy buraki (w skórce) do miski i każdego z osobna natłuszczamy oliwą. Pieczemy w piekarniku przez ok.40min. do miękkości (aby przyspieszyć pieczenie można większe buraki przekroić na pół bądź na 4 części oraz dodatkowo owinąć każdego buraka w folię spożywczą.
- W między czasie kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w garnku pod bieżącą wodą (do momentu uzyskania klarownej wody). Gotujemy do miękkości w wodzie przez ok.10min. (pilnujemy aby nie zrobiła się ciapka!) 🙂 Odcedzamy z nadmiaru wody. Płuczemy i pozostawiamy, aż woda obcieknie.Kasza powinna być sypka.
- Cebulę oraz czosnek siekamy na drobne kawałki. Gałązkę rozmarynu obieramy z liści i drobno siekamy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy przez 3min. do uzyskania lekko karmelowego koloru. Odstawiamy.
- Upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce.
- Pestki słonecznika bądź mieszankę nasion delikatnie rozdrabniamy w blenderze bądź przy pomocy blendera ręcznego (nie na pył! tylko w mniejsze kwadraciki). Dodajemy do startych buraków.
- Następnie do miski dodajemy: jajko, ugotowaną i suchą kaszę jaglaną oraz wszystkie przyprawy: papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne/chilli, oregano oraz sól. Mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200C (góra/dół).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formułujemy kotleciki średniej/małej wielkości. Kładziemy na blachę. Posypujemy sezamem bądź innymi małymi nasionami.
- Pieczemy ok.20-30min.
Wegetariański BURGER
Jeżeli zależy Ci na bezglutenowej wersji użyj bułek bezglutenowych. Upiecz domowe i skorzystaj z mojego przepisu >>
Przykładowe składniki:
- Bułka grahamka / bezglutenowa – przekrój na pół
- 2 liście sałaty zielonej
- 1 ogórek kiszony/ korniszon – pokrojone w cienkie plastry
- 1 łyżka dobrej jakości ketchupu – do posmarowania jednej części bułki || zamiast ketchupu możesz dodać ½ awokado
- Kotlet jaglany z buraka
- 1 plasterek żółtego sera wegańskiego albo żółtego sera bio
- 2 plastry świeżego pomidora
- Domowe pesto z jarmużu
Poniżej obrazowo przedstawiam warstwy składników w wegetariańskim burgerze.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 4 szt małych buraków (lub 2 buraki średniej wielkości)
- 2 łyżki oliwy/masła ghee (oraz 1 łyżka oliwy do natłuszczenia buraków)
- 75 g pestek słonecznika (mieszanych nasion: pestki dyni,słonecznik,orzeszki Pini)
- 1 szt jajka
- 1/2 szt cebuli (średniej wielkości)
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 płaska łyżka suszonego rozmarynu)
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne/chilli
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonego oregano
Porcje: 1h
Sposób przygotowania
- Buraki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. Płuczemy. Następnie wrzucamy buraki (w skórce) do miski i każdego z osobna natłuszczamy oliwą. Pieczemy w piekarniku przez ok.40min. do miękkości (aby przyspieszyć pieczenie można większe buraki przekroić na pół bądź na 4 części oraz dodatkowo owinąć każdego buraka w folię spożywczą.
- W między czasie kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w garnku pod bieżącą wodą (do momentu uzyskania klarownej wody). Gotujemy do miękkości w wodzie przez ok.10min. (pilnujemy aby nie zrobiła się ciapka!) 🙂 Odcedzamy z nadmiaru wody. Płuczemy i pozostawiamy, aż woda obcieknie.Kasza powinna być sypka.
- Cebulę oraz czosnek siekamy na drobne kawałki. Gałązkę rozmarynu obieramy z liści i drobno siekamy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy przez 3min. do uzyskania lekko karmelowego koloru. Odstawiamy.
- Upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce.
- Pestki słonecznika bądź mieszankę nasion delikatnie rozdrabniamy w blenderze bądź przy pomocy blendera ręcznego (nie na pył! tylko w mniejsze kwadraciki). Dodajemy do startych buraków.
- Następnie do miski dodajemy: jajko, ugotowaną i suchą kaszę jaglaną oraz wszystkie przyprawy: papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne/chilli, oregano oraz sól. Mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200C (góra/dół).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formułujemy kotleciki średniej/małej wielkości. Kładziemy na blachę. Posypujemy sezamem bądź innymi małymi nasionami.
- Pieczemy ok.20-30min.
(Visited 185 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz