Pyszne kotlety z naturalnego tofu! Bardzo aromatyczne. Bez glutenu, bez jajek, bez mąki. Idealne jako samodzielna przekąska albo jako dodatek do kanapki czy burgera roślinnego 🙂 Wybierz wegański kotlet na obiad albo kolację z dodatkiem dużej zielonej sałatki.
Na blogu znajdziesz również przepis na kotlety jaglane z burakiem >>
Składniki (ok.5-6szt.)
- 1 kostka naturalnego tofu (najlepiej bio)
- 1/2 cebuli białej średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 7-8 szt. suszonych pomidorów z zalewy (wraz z kaparami)
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 80g słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów (przyprawa np. zioła toskańskie)
Sposób przygotowania
- Cebule i czosnek obieramy. Kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy je, lekko podsmażamy.
- Natkę pietruszki siekamy i odkładamy.
- Do blendera wrzucamy: odsączone tofu, słonecznik, suszone pomidory z kaparami, posiekaną natkę pietruszki, sól, suszone papryki oraz zawartość patelni (cebula i czosnek). Blendujemy na gładką masę (mogą być grudki:)
- Sprawdzamy smak i w razie czego doprawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 160C (termoobieg).
- Na talerz wysypujemy przyprawę: zmielone suszone pomidory.
- Dłońmi formujemy małe kotleciki (jeżeli jest potrzeba to zwilż dłonie). Układamy w małych odstępach od siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obtaczamy każdy kotlet w przyprawie (może też być np. sezam albo rozkruszony słonecznik). Jeżeli masa będzie za sucha dodaj stopniowo wody, jeżeli będzie za mokra dodaj więcej zmielonego słonecznika albo bułki tartej albo mąki bezglutenowej (pszennej).
- Pieczemy ok.15min. Kotleciki są miękkie zaraz po upieczeniu ale pozostawiamy je na chwilkę w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Podajemy na ciepło 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 115 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz