Kruche ciasto ze śliwkami na bazie cukru kokosowego. Bez glutenu i bez laktozy. Przepyszne i delikatnie mokre ciasto dla całej rodzinki. Jeżeli nie lubisz śliwek to wymień je np. na nektarynki czy brzoskwinie 🙂
Składniki
- 150-170 g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie (bez glutenu)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150g masła wegańskiego albo bez laktozy
- 1 jajko
- 2 garści orzechów (np. pekan albo włoskich)
- 60 g cukru kokosowego (albo trzcinowego)
Nadzienie
- 500g – 700g świeżych śliwek
- 1 cukier waniliowy (bio, na bazie cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła wegańskiego albo klarowanego (ghee) / bez laktozy
- 1 łyżeczki suszonego cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 20-30g cukru kokosowego
Sposób przygotowania
- Śliwki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wyciągamy pestki.
- Mąki, proszek do pieczenia, masło oraz cukier wsypujemy do miski. Dodajemy masło i ugniatamy ciasto aż powstaną delikatne grudki. Następnie dodajemy jajko oraz posiekane drobno orzechy i tworzymy zbitą kulę. Jeżeli ciasto się lepi to dodajemy stopniowo mąki do uzyskania zbitej kulki. Rozdzielamy na dwie części: mniejszą (kruszonka) i większą (spód ciasta). Wkładamy do lodówki.
- Rozgrzewamy patelnie i przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy masło, dodajemy połówki śliwek, cynamon, cukier waniliowy oraz kokosowy. Podsmażamy całość na małym ogniu przez 10-15min. aż śliwki puszczą soki i lekko zredukuję się sos.
- Do osobnego naczynia dodajemy mąkę i wlewamy 3 łyżki sosu – energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, jeżeli jest za gęsty możesz dołożyć 1-2 łyżki wody i energicznie wymieszać.
- Dodajemy do sosu i mieszamy. Odstawiamy przygotowane nadzienie.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół)
- Przygotowujemy formę do ciasta (mniej więcej 24×13 cm). Wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i z większej kulki lepimy spód oraz boki (mniej więcej do połowy formy). Łyżką wykładamy nadzienie na spód ciasta.
- Mniejszą kulkę ścieramy na tarce albo wylepiamy palcami wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i delikatnie przyklepujemy.
- Pieczemy na dolnej półce w piekarniku przez 30min. Sprawdzamy od czasu do czasu.
- Aby mieć pewność czy ciasto się upiekło wystarczy podnieś delikatnie papier i zobaczyć czy boki ciasta są delikatnie brązowe (pieczemy do momentu uzyskania takiego kolor). Na sam koniec wystarczy włączyć termoobieg na 5-8 min. aby kruszonka nabrała złocistego koloru.
- Ciasto kroimy po całkowitym ostudzeniu. Posypujemy cukrem pudrem trzcinowym przed podaniem.
Śliwki możesz wymienić na inny owoc np. nektarynka, brzoskwinia.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 150-170 g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła wegańskiego (lub bez laktozy)
- 1 szt jajka
- 2 garści orzechów (np. pekan albo włoskich)
- 60 g cukru kokosowego (albo trzcinowego)
- 500-700 g świeżych śliwek
- 1 szt cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła wegańskiego (lub klarowanego ghee/bez laktozy)
- 1 łyżeczka suszonego cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 20-30 g cukru kokosowego
Porcje:
Sposób przygotowania
- Śliwki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wyciągamy pestki.
- Mąki, proszek do pieczenia, masło oraz cukier wsypujemy do miski. Dodajemy masło i ugniatamy ciasto aż powstaną delikatne grudki. Następnie dodajemy jajko oraz posiekane drobno orzechy i tworzymy zbitą kulę. Jeżeli ciasto się lepi to dodajemy stopniowo mąki do uzyskania zbitej kulki. Rozdzielamy na dwie części: mniejszą (kruszonka) i większą (spód ciasta). Wkładamy do lodówki.
- Rozgrzewamy patelnie i przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy masło, dodajemy połówki śliwek, cynamon, cukier waniliowy oraz kokosowy. Podsmażamy całość na małym ogniu przez 10-15min. aż śliwki puszczą soki i lekko zredukuję się sos.
- Do osobnego naczynia dodajemy mąkę i wlewamy 3 łyżki sosu – energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, jeżeli jest za gęsty możesz dołożyć 1-2 łyżki wody i energicznie wymieszać.
- Dodajemy do sosu i mieszamy. Odstawiamy przygotowane nadzienie.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół)
- Przygotowujemy formę do ciasta (mniej więcej 24x13 cm). Wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i z większej kulki lepimy spód oraz boki (mniej więcej do połowy formy). Łyżką wykładamy nadzienie na spód ciasta.
- Mniejszą kulkę ścieramy na tarce albo wylepiamy palcami wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i delikatnie przyklepujemy.
- Pieczemy na dolnej półce w piekarniku przez 30min. Sprawdzamy od czasu do czasu.
- Aby mieć pewność czy ciasto się upiekło wystarczy podnieś delikatnie papier i zobaczyć czy boki ciasta są delikatnie brązowe (pieczemy do momentu uzyskania takiego kolor). Na sam koniec wystarczy włączyć termoobieg na 5-8 min. aby kruszonka nabrała złocistego koloru.
- Ciasto kroimy po całkowitym ostudzeniu. Posypujemy cukrem pudrem trzcinowym przed podaniem.
- Śliwki możesz wymienić na inny owoc np. nektarynka, brzoskwinia.
(Visited 368 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz