To zdecydowanie najlepsza domowa drożdżówka bezglutenowa jaką zjesz! Uwierz mi! Jest delikatna, lekko słodka i wyśmienicie pyszna. Na wierzch ciasta wybierz owoce jakie lubisz. 🙂
Składniki:
- 300g mąki bezglutenowej Schar Mix B Bread Mix*
- 200 -220 ml napoju roślinnego** w pokojowej temp. (to bardzo ważne!)
- 25g drożdży albo 8g suchych
- 2 jajka eko
- 100g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 opakowanie mrożonych śliwek (ok.450g)
- 1 garść mrożonych czarnych porzeczek (opcjonalnie)
Kruszonka bezglutenowa
- 3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej Schar Mix B Bread Mix*
- 2 łyżeczki masła ghee albo innego masła o pokojowej temp.
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Rozmrażamy śliwki.
- Skórę z cytryny parzymy w gorącej wodzie i ścieramy na tarce o drobnych oczkach tylko tyle aby uzyskać 1 łyżeczkę.
- Jajka i cukier ucieramy mikserem albo Thermomix (z dodatkiem motylka) na kremową i jednolitą masę. Następnie jeżeli używasz Thermomix to wyciągamy motylek.
- Mieszając mikserem/Thermomix na małych obrotach stopniowo dodajemy na zmianę pokruszone/suche drożdże, mąkę, napój roślinny oraz startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy stopniowo mąki, jeżeli za gęste – dodajemy napój roślinny. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego greckiego jogurtu.
- Wykładamy foremkę (ja dałam keksówke 35×14) papierem do pieczenia a następnie łyżką przekładamy ciasto tak aby było równomiernie położone. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu podwojenia się masy (przez ok. 80 – 90min) albo wkładam do piekarnika ustawionego na max. 50C (góra/dół), czas ok.80-90min.
- Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją masę (wyrośnie) nakładam rozmrożone śliwki + 1 garść mrożonych porzeczek (mogą być zamrożone) lekko je dociskając.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Wkładamy do piekarnika na dolną półkę i pieczemy ok.20min.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy razem (najlepiej w rękach) i ugniatamy na zbitą kulkę.
- Po 20min. wysuwamy ciasto z piekarnika i kruszymy (nawet w palcach) kruszonkę na wierzchu ciasta. Zmieniamy półkę w piekarniku na środkową. Pieczemy ok.20-30min (wszystko zależy od mocy piekarnika). Można delikatnie zerknąć pod owocami czy drożdżówka jest upieczona albo delikatnie wysunąć papier do pieczenia razem z ciastem i zobaczyć czy bok drożdżówki jest w kolorze karmelowym/kawa z mlekiem (to znaczyć, że ciasto jest upieczone na spodzie) .
- Na ostatnie 5-8 min możemy włączyć termoobieg aby kruszonka lekko się zarumieniła. Bacznie pilnujemy i kontrolujemy całość pieczenia.
- Po całkowitym ostudzeniu kosztujemy najlepszą domową drożdżówkę na świecie 😉 ***
*Jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej dodaj mąkę pszenną.
**Jeżeli nie zależy Ci na wersji bez laktozy dodaj mleko krowie.
*** Proponuję aby już zimne ciasto obłożyć folią spożywczą aby zachowało świeżość na dłużej.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 300 g mąki bezglutenowej Schar Mix B Bread Mix (opcjonalnie mąka pszenna)
- 200-220 ml napoju roślinnego (opcjonalnie mleko krowie)
- 25 g drożdży (lub 8g suchych)
- 2 sztuki jajek eko
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
- 1 opakowanie mrożonych śliwek (ok.450 g)
- 1 garść mrożonych czarnych porzeczek (opcjonalnie)
- 3 łyżki mąki bezglutenowej Schar Mix B Bread Mix
- 2 łyżeczki masła ghee lub innego w temp. pokojewej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Porcje:
Sposób przygotowania
- Rozmrażamy śliwki.
- Skórę z cytryny parzymy w gorącej wodzie i ścieramy na tarce o drobnych oczkach tylko tyle aby uzyskać 1 łyżeczkę.
- Jajka i cukier ucieramy mikserem albo Thermomix (z dodatkiem motylka) na kremową i jednolitą masę. Następnie jeżeli używasz Thermomix to wyciągamy motylek.
- Mieszając mikserem/Thermomix na małych obrotach stopniowo dodajemy na zmianę pokruszone/suche drożdże, mąkę, napój roślinny oraz startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy stopniowo mąki, jeżeli za gęste - dodajemy napój roślinny. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego greckiego jogurtu.
- Wykładamy foremkę (ja dałam keksówke 35x14) papierem do pieczenia a następnie łyżką przekładamy ciasto tak aby było równomiernie położone. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu podwojenia się masy (przez ok. 80 - 90min) albo wkładam do piekarnika ustawionego na max. 50C (góra/dół), czas ok.80-90min.
- Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją masę (wyrośnie) nakładam rozmrożone śliwki + 1 garść mrożonych porzeczek (mogą być zamrożone) lekko je dociskając.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Wkładamy do piekarnika na dolną półkę i pieczemy ok.20min.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy razem (najlepiej w rękach) i ugniatamy na zbitą kulkę.
- Po 20min. wysuwamy ciasto z piekarnika i kruszymy (nawet w palcach) kruszonkę na wierzchu ciasta. Zmieniamy półkę w piekarniku na środkową. Pieczemy ok.20-30min (wszystko zależy od mocy piekarnika).
(Visited 254 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz