Ciasto marchewkowe (gf,lf) to jedno z moich ulubionych ciast które upieczesz na każdą okazje. W okresie zimowym idealnym dodatkiem będzie kiszona żurawina (przepis na moim profilu insta -> zapisane instastory) . W lecie wystarczy, że udekorujesz świeżymi jadalnymi kwiatami. Co wybierzesz zależy od Twojej kreatywności. Z pewnością to ciasto będzie smakować każdemu! 🙂
Składniki:
- 350g świeżej marchewki (może być troszkę więcej) 😉
- 280g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 200ml oleju ryżowego (albo innego)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 garści orzechów włoskich
- 2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 190g cukru kokosowego (albo trzcinowego)
- szczypta soli
Krem
- 500g mascaropne albo 250g mascarpone + 200g wegańska śmietana
- 80g cukru trzcinowego
- Kiszona żurawina | prażone płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- Ciasto: Marchewkę dokładnie myjemy i moczymy ok.3 min w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nie obieramy.
- Marchewkę pokrojoną na grube kawałki wrzucamy do kielicha blendera lub Thermomix (obrt.6.5, 5sek.) i blendujemy na małe kawałki (podobne do wiórek).
- Orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę (jeżeli używasz) kroimy nożem na mniejsze kawałki i wrzucamy do zblendowanej marchewki.
- Pozostałe wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to dodajemy stopniowo mąki. Należy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Tortownice (24cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
- Pieczemy ok. 45-60min do suchego patyczka. Po 45min jeżeli góra ciasta będzie upieczona a dół ciasta jest jeszcze mokry – to przenosimy ciasto na dolną półkę i pieczemy ok. 15min. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w ciepłym piekarniku.
- Krem: cukier trzcinowy wrzucamy do kielicha blendera / Thermomix (obrt.10, 15sek) i mielimy na cukier puder. Jeżeli masz Thermomix to włóż motylek do kielicha a następnie wrzuć mascarpone bądź mascarpone i wegańska śmietana i mieszaj obrt.4, 25sek. ALBO użyj miksera i mieszaj krem (razem z ówcześnie zmielonym cukrem) do momentu uzyskania gładkiej i dobrze połączonej masy.
- Krem nakładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy kiszoną żurawiną albo prażonymi płatkami migdałowymi (prażone na złoty kolor na suchej patelni). Odstawiamy w chłodne miejsce.
- Ciasto marchewkowe jest najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 350 g świeżej marchewki (może być troszkę więcej)
- 280 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 200 ml oleju ryżowego (albo innego)
- 3 szt jajek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie)
- 190 g cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 1 szczypta soli
Porcje:
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- Ciasto: Marchewkę dokładnie myjemy i moczymy ok.3 min w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nie obieramy.
- Marchewkę pokrojoną na grube kawałki wrzucamy do kielicha blendera lub Thermomix (obrt.6.5, 5sek.) i blendujemy na małe kawałki (podobne do wiórek).
- Orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę (jeżeli używasz) kroimy nożem na mniejsze kawałki i wrzucamy do zblendowanej marchewki.
- Pozostałe wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to dodajemy stopniowo mąki. Należy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Tortownice (24cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
- Pieczemy ok. 45-60min do suchego patyczka. Po 45min jeżeli góra ciasta będzie upieczona a dół ciasta jest jeszcze mokry - to przenosimy ciasto na dolną półkę i pieczemy ok. 15min. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w ciepłym piekarniku.
- Krem: cukier trzcinowy wrzucamy do kielicha blendera / Thermomix (obrt.10, 15sek) i mielimy na cukier puder. Jeżeli masz Thermomix to włóż motylek do kielicha a następnie wrzuć mascarpone bądź mascarpone i wegańska śmietana i mieszaj obrt.4, 25sek. ALBO użyj miksera i mieszaj krem (razem z ówcześnie zmielonym cukrem) do momentu uzyskania gładkiej i dobrze połączonej masy.
- Krem nakładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy kiszoną żurawiną albo prażonymi płatkami migdałowymi (prażone na złoty kolor na suchej patelni). Odstawiamy w chłodne miejsce.
- Ciasto marchewkowe jest najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień.
(Visited 100 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz