Bezglutenowe spaghetti z sosem wegelońskim. Dla smakoszy makaronów może to być ciekawe doświadczenie kulinarne. Delikatne i dobrze przyprawione bezmięsne danie które osobiście uwielbiam! Dodatkowo jest to świetna propozycja posiłku dla dzieci.
Krótka historia o mnie: gdyby ktoś zapytał mnie jakie jest moje ulubione danie na świecie to zdecydowanie powiedziałabym SPAGHETTI! Najlepsze jadałam od mojego taty. Nikt nigdy nie zaserwował mi równie pysznego, aromatycznego i po prostu z serca dania. Mój tato był w tym mistrzem! Dzięki niemu pokochałam spaghetti, ten aromat (i odkryłam w sobie pasję gotowania)! Nadszedł ten dzień kiedy przeszłam na wegetarianizm i najbardziej na świecie brakowało mi pysznego makaronu. Znalazłam alternatywę którą uwielbiam i choć nie jest, aż tak pyszna jak danie prosto z serca od taty to jednak bardzo go lubię i polecam wszystkim spaghetti-żercom (nie tylko wegetariańskim)!
Składniki SOS WEGELOŃSKI (4 porcje)
- 1 duża marchewka*
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie pomidorów krojonych
- 1 i 1/2 szklanki (ok. 350ml) passaty z pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowy
- suszone zioła: 1 łyżeczka: oregano, majeranek, czosnek niedźwiedzi, ½ łyżeczki suszonej papryki słodkiej, bazylii; szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki/bazylia, wegański parmezan – do posypania
- makaron bezglutenowy**
Sposób przygotowania
- Marchew moczymy w wodzie z sodą (przez 3-4min.). Następnie dokładnie płuczemy i odcinamy końcówki.
- Czosnek obieramy. Do blendera wrzucamy czosnek oraz marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Szatkujemy drobno (na małe kwadraciki, nie za drobno). Polecam mocno kontrolować ten etap przygotowania.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni/w garnku. Wsypujemy marchew z czosnkiem i podsmażamy 2 minuty. Wlewamy pomidory z puszki, passate z pomidorów, koncentrat, wodę, cukier i zioła. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-25 min. a nawet troszkę dłużej. Mieszamy od czasu do czasu aby się nie przypalił. Po gotowaniu dodaj sól i pieprz do smaku.
- W oddzielnym garnku gotujemy makaron.*** (mój sekret pysznego makaronu poniżej)
- Gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki, świeżą bazylią bądź wegańskim parmezanem.
*Zamiast marchewki możesz dodać wegańskie mielone. Znajdziesz je w sklepie ze zdrową żywnością. Jeżeli zdecydujesz się na mięso to wybieraj wyłącznie z ekologicznego źródła.
** Wybierz makaron bezglutenowy jaki lubisz. Znajdziesz szeroki wybór na działach BIO/ECO, w sklepach ze zdrową żywnością albo online.
***Tutaj mój sekret jak pysznie przyrządzić makaron aby był delikatny: nie dodawaj podczas gotowania oliwy. To za dużo nie da 😉 Ugotuj makaron ale nie rozgotuj- to ważne! Następnie odcedź, nie przelewaj zimną wodą i odrazu włóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodaj 1 łyżkę oliwy – wymieszaj. Makaron bezglutenowy jest delikatnie mokry, pyszny i „sypki” a razem z sosem wegelońskim tworzy idealny duet 😉 Smacznego!
- 1 szt marchewki (opcjonalnie wegańskie mielone lub mięso)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie pomidorów krojonych
- 1 i 1/2 szklanki passaty z pomidorów (ok.350 ml)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pietruszki/bazylii/wegański parmezan (do posypania)
- Marchew moczymy w wodzie z sodą (przez 3-4min.). Następnie dokładnie płuczemy i odcinamy końcówki.
- Czosnek obieramy. Do blendera wrzucamy czosnek oraz marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Szatkujemy drobno (na małe kwadraciki, nie za drobno). Polecam mocno kontrolować ten etap przygotowania.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni/w garnku. Wsypujemy marchew z czosnkiem i podsmażamy 2 minuty. Wlewamy pomidory z puszki, passate z pomidorów, koncentrat, wodę, cukier i zioła. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-25 min. a nawet troszkę dłużej. Mieszamy od czasu do czasu aby się nie przypalił. Po gotowaniu dodaj sól i pieprz do smaku.
- W oddzielnym garnku gotujemy makaron.*** (mój sekret pysznego makaronu poniżej)
- Gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki, świeżą bazylią bądź wegańskim parmezanem.
- *Tutaj mój sekret jak pysznie przyrządzić makaron aby był delikatny: nie dodawaj podczas gotowania oliwy. To za dużo nie da 😉 Ugotuj makaron ale nie rozgotuj- to ważne! Następnie odcedź, nie przelewaj zimną wodą i odrazu włóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodaj 1 łyżkę oliwy - wymieszaj. Makaron bezglutenowy jest delikatnie mokry, pyszny i "sypki" a razem z sosem wegelońskim tworzy idealny duet 😉 Smacznego!
Dodaj komentarz