Szparagów ciąg dalszy… Tofucznica to idealna alternatywa dla jajecznicy! Nie tylko dla wegan 🙂 Warto wypróbować przepis aby otrzymać delikatne śniadanie bądź kolację! Martwisz się, że jednak naturalne tofu jest bez smaku? Wypróbuj czarną sól która nadaje potrawie „jajecznego” posmaku.
Składniki (2 porcje)
- 220g naturalnego tofu (najlepiej bio)
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- ½ łyżeczki czarnej soli kala namak*
- 4 łyżki wody niegazowanej
- ½ cebuli białej / czosnkowej albo 1 szt. szalotka średniej wielkości
- 4-5 szt. świeżych szparagów**
- Pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek albo masła klarowanego (ghee)
- świeży szczypiorek do posypania
- czarny sezam do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Szparagi moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 10min. Płuczemy. Kroimy w cienkie paski. Jeżeli szparagi są grube należy je dodatkowo przekroić przez pół.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę albo masło klarowane. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażamy.
- Naturalne tofu odciskamy z wody i rozdrabniamy w palcach. Dodajemy na patelnie. Delikatnie podsmażamy wszystko ok.2min.
- Następnie dodajemy: płatki drożdżowe nieaktywne, czarną sól oraz wodę. Mieszamy.
- Wrzucamy pokrojone szparagi i przykrywamy. Podsmażamy całość ok. 2min pod przykryciem a następnie bez pokrywki (ok.2-3min) tak aby woda uległa redukcji. Podsmażamy szparagi do momentu aż będą miękkie.
- Tofucznice podajemy na ciepło, podprawiamy pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
*Czarna sól kala namak nadaję potrawie „jajecznego” posmaku. Zazwyczaj używana w wegańskiej kuchni. Jeżeli nie używasz na co dzień możesz ją wymienić na zwykłą sól jednak polecam dodać troszkę suszonych przypraw np. słodka papryka, czosnek niedźwiedzi oraz rozmaryn (najlepiej świeży). Przyprawy należy lekko podsmażyć wraz z cebulką aby nabrały aromatu.
**Szparagi możesz wymienić na świeży szpinak bądź pomidorki koktajlowe (pokrojone na pół). Szpinak oraz pomidorki należy wymoczyć w zimnej wodzie i sodzie. Następnie osuszyć. Szpinak czy pomidorki wrzucamy na samym końcu przygotowania tofucznicy na ok.2-3min aby był lekko podsmażone (bez przykrywki). Mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
- 220 g naturalnego tofu (najlepiej bio)
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
- 4 łyżki wody niegazowanej
- 1/2 szt cebuli białej/czosnkowej (lub 1 szt. szalotki średniej wielkości)
- 4-5 szt świeżych szparagów
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub masła klarowanego ghee)
- Szparagi moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 10min. Płuczemy. Kroimy w cienkie paski. Jeżeli szparagi są grube należy je dodatkowo przekroić przez pół.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę albo masło klarowane. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażamy.
- Naturalne tofu odciskamy z wody i rozdrabniamy w palcach. Dodajemy na patelnie. Delikatnie podsmażamy wszystko ok.2min.
- Następnie dodajemy: płatki drożdżowe nieaktywne, czarną sól oraz wodę. Mieszamy.
- Wrzucamy pokrojone szparagi i przykrywamy. Podsmażamy całość ok. 2min pod przykryciem a następnie bez pokrywki (ok.2-3min) tak aby woda uległa redukcji. Podsmażamy szparagi do momentu aż będą miękkie.
- Tofucznice podajemy na ciepło, podprawiamy pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj komentarz