Sycąca warzywna zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym. Niezwykle prosta w przygotowaniu i bogata w smaku. Idealna na obiad albo kolację dla całej rodziny. Pychota!
Składniki:
- ½ średniej cukinii
- 15 dużych muszli makaronowych, najlepiej pełnoziarnistych (ilość zależna od formy, u mnie wielkość formy 25×25)*
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziele angielskie
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka pomidorów z puszki/słoika, dobrej jakości/bio
- 330 g passaty / sosu pomidorowego, dobrej jakości/bio
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- Szczypta chili / pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- Kawałek sera koziego / mozzarella do posypania (jaki lubisz)
- 1 pęczek natki pietruszki (do posypania)
Sposób przygotowania:
- Podgotować makaron muszle w osolonej wodzie ok.8min. Makaron powinien być aldente.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie – lekko dusimy.
- Następnie dodajemy puszkę pomidorów, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, sól, suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie), cukier oraz chili / pieprz cayenne. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok.10-15min. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak – w razie czego doprawiamy (ale nie przesadzamy).
- Do przygotowanego sosu dodajemy mrożony groszek oraz cukinie startą na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i dusimy ok. 3-5 min.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200C (góra/dół).
- Na spód żaroodpornego naczynia nalewam duże 2 łyżki sosu tak aby pokryć spód całego naczynia. Układam w naczyniu ugotowane muszle w lekkich odstępach.
- Zalewam przygotowanym sosem (najlepiej łyżką) muszle makaronowe. Mając na uwadze to aby nałożyć również sos do środka muszli. Rozprowadzamy sos równomiernie po całym naczyniu.
- Na wierzch posypuje startym serem (na tarce o grubych oczkach).
- Pieczemy ok. 15 min. ( na ostatnie 3-4 min. możemy włączyć termobieg aby ser lekko się przyrumienił).
- Podajemy na ciepło, najlepiej posypaną natką pietruszki (drobno posiekaną).
*Muszle makaronowe możesz zastąpić innym makaronem np. typu rurka, świderki.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1/2 sztuki średniej cukinii
- 15 sztuk dużych pełnoziarnistych muszli makaronowych (ilość zależna od formy, u mnie wielkość formy 25x25)
- 1 szklanka mrożonego czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka pomidorów z puszki/słoika dobrej jakości
- 330 g passaty/sosu pomidorowego, dobrej jakości
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- 1 szczypta chili/pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 kawałek sera koziego/mozzarella (do posypania)
- 1 pęczek natki pietruszki (do posypania)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Podgotować makaron muszle w osolonej wodzie ok.8min. Makaron powinien być aldente.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie – lekko dusimy.
- Następnie dodajemy puszkę pomidorów, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, sól, suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie), cukier oraz chili / pieprz cayenne. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok.10-15min. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak – w razie czego doprawiamy (ale nie przesadzamy).
- Do przygotowanego sosu dodajemy mrożony groszek oraz cukinie startą na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i dusimy ok. 3-5 min.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200C (góra/dół).
- Na spód żaroodpornego naczynia nalewam duże 2 łyżki sosu tak aby pokryć spód całego naczynia. Układam w naczyniu ugotowane muszle w lekkich odstępach.
- Zalewam przygotowanym sosem (najlepiej łyżką) muszle makaronowe. Mając na uwadze to aby nałożyć również sos do środka muszli. Rozprowadzamy sos równomiernie po całym naczyniu.
- Na wierzch posypuje startym serem (na tarce o grubych oczkach).
- Pieczemy ok. 15 min. ( na ostatnie 3-4 min. możemy włączyć termobieg aby ser lekko się przyrumienił).
- Podajemy na ciepło, najlepiej posypaną natką pietruszki (drobno posiekaną).
- Muszle makaronowe możesz zastąpić innym makaronem np. typu rurka, świderki.
(Visited 195 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz