Pyszne wegańskie pulpety z fasoli w gęstym i aromatycznym sosie pomidorowym. Uwielbiam! Do tej pory raz na jakiś czas robiłam pulpety z wegańskiego mięsa (z soi) i powiem Wam szczerze, że te z fasoli wygrywają wszystko! 🙂 Poniższe danie jest dla 4 osób albo na dwa dni! 🙂
Składniki
Wegańskie pulpety (ok.12szt)
- 1szt. puszki/słoik (400g z zalewą) czerwonej fasoli (najlepiej bio)
- 60g płatków jaglanych (bądź 40g płatków owsianych)
- 3 ząbki czosnku
- 190g ugotowanego ryżu brązowego*
- 1szt. średniej wielkości marchewki
- 4szt. pieczarek
- 1szt. dużej cebuli
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta chili/ pieprz cayenne (do smaku według preferencji)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
Gęsty sos pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 1szt. średniej cebuli
- 2 puszki/słoiki krojonych pomidorów (najlepiej bio)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta chili/pieprz cayenne (według preferencji)
- 1 łyżka suszonej papryki słodkiej
- ½ łyżki suszonej papryki ostrej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Do podania
- Brązowy ryż / sorgo / kasza/ makaron
- Posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
- Sos: Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Podsmażamy. Następnie wrzucamy resztę składników na sos i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy ok.20min.
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Odsączamy fasolę z zalewy, przemywamy wodą i pozostawiamy na sitku do maksymalnego wysuszenia/ocieknięcia z wody (według możliwości)
- Na patelnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy: pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażamy
- Kroimy marchewkę oraz pieczarki w plasterki. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy całość ok.8 min. aż do momentu odparowania wody oraz miękkości marchewki.
- Do blendera wrzucamy odsączoną fasolę, odsączony ugotowany ryż (powinien być taki sypki), zawartość patelni, płatki, posiekany szczypiorek oraz wszystkie przyprawy. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Pozostawimy taką masę na ok.10-15min. aż zgęstnieje (płatki powinny wsiąknąć wodę). Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy 2-3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej (albo pszennej bio)
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół)
- Dłonie moczymy w zimnej wodzie (za każdym razem) i formułujemy z masy małe kulki. Wykładamy je na papier do pieczenia.
- Pulpety pieczemy ok.15min.
- Upieczone pulpety wkładamy do gęstego sosu. Posypujemy posiekanym szczypiorekiem i zajadamy z ulubionymi dodatkami.
*W przepisie wspomniałam o UGOTOWANYM ryżu. Najprościej jest ugotować większą ilość którą podacie wraz z sosem.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 sztuka puszki/słoik czerwonej fasoli (400g z zalewą, najlepiej bio)
- 60 g płatków jaglanych (opcjonalnie 40g płatków owsianych)
- 3 ząbki czosnku
- 190 g ugotowanego ryżu brązowego (można ugotować więcej aby później podać z sosem)
- 1 sztuka marchewki (średniej wielkości)
- 4 sztuki pieczarek
- 1 sztuka cebuli (dużej)
- 1 łyżeczka kminu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta chilli/pieprz cayenne (do smaku według preferencji)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebuli (średniej wielkości)
- 2 puszki/słoiki krojonych pomidorów (najlepiej bio)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta chilli/pieprz cayenne (według preferencji)
- 1 łyżka suszonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżki suszonej papryki ostrej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
- Sos: Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Podsmażamy. Następnie wrzucamy resztę składników na sos i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy ok.20min.
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Odsączamy fasolę z zalewy, przemywamy wodą i pozostawiamy na sitku do maksymalnego wysuszenia/ocieknięcia z wody (według możliwości)
- Na patelnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy: pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażamy
- Kroimy marchewkę oraz pieczarki w plasterki. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy całość ok.8 min. aż do momentu odparowania wody oraz miękkości marchewki.
- Do blendera wrzucamy odsączoną fasolę, odsączony ugotowany ryż (powinien być taki sypki), zawartość patelni, płatki, posiekany szczypiorek oraz wszystkie przyprawy. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Pozostawimy taką masę na ok.10-15min. aż zgęstnieje (płatki powinny wsiąknąć wodę). Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy 2-3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej (albo pszennej bio)
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół)
- Dłonie moczymy w zimnej wodzie (za każdym razem) i formułujemy z masy małe kulki. Wykładamy je na papier do pieczenia.
- Pulpety pieczemy ok.15min.
- Upieczone pulpety wkładamy do gęstego sosu. Posypujemy posiekanym szczypiorekiem i zajadamy z ulubionymi dodatkami.
(Visited 210 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz