Wegańskie, zdrowe i bezglutenowe ciasteczka z gorzką czekoladą. Słodzone cukrem kokosowym. To numer 1 wśród moich słodkich przekąsek! Bardzo szybko je przygotujesz. Najlepiej smakują ciepłe z rozpływającą się gorzką czekoladą! Mniam!
Składniki:
- 5 łyżek napoju roślinnego*
- 5 płaskich łyżek cukru kokosowego albo 4 płaskie łyżki trzcinowego
- 5 łyżek mąki bezglutenowej uniwersalnej albo do wypieku ciasta drożdżowego**
- Szczypta cynamonu
- ok.30g gorzkiej czekolady min. 70% + ok. 20g do dekoracji***
- 3,5 łyżki domowego masła orzechowego****
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Cukier, masło orzechowe oraz cynamon łączymy ze sobą.
- Następnie dodajemy do masy rozkruszoną na małe kawałki/ drobne kwadraty gorzką czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia oraz napój roślinny. Mieszamy (pod koniec najlepiej już dłońmi) do uzyskania zbitej kulki ciasta. Jeżeli masa się nie klei dodajemy stopniowo więcej napoju. Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy odrobinę więcej mąki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ze zbitej kulki ciasta formułujemy średniej wielkości, okrągłe ciasteczka.
- Rozkładamy ciasteczka na papierze w niewielkiej odległości od siebie (2-3cm). Ciasteczka lekko urosną zatem muszą mieć przestrzeń. Każde ciasteczko dodatkowo dekorujemy małymi kawałkami gorzkiej czekolady. Lekko dociskamy aby „wbić” czekoladę w surową masę ciasteczka.
- Pieczemy w temp.180C (góra/dół) przez ok.10min. Do momentu aż się lekko zarumienią. Pilnujemy aby nie przypalić.
Zdrowe ciasteczka świetnie smakują nawet po 3 dniach. Są delikatne i miękkie. Jednak najlepszy smak posiadają w pierwszy dzień i gdy są lekko ciepłe. Mniam! Idealna przekąska do szklanki mleka albo napoju roślinnego! U mnie pierwsza tura ciasteczek zniknęły już po 3 minutach! 🙂
*Możesz użyć zwykłego mleka (zrezygnuj z UHT) .
**Możesz użyć zwykłej, pszennej mąki. Wybieraj z ekologicznego źródła – jest mniej zanieczyszczona.
***Wybierz czekoladę niesmakową, dobrze sprawdzą się takie „płaskie” gorzkie czekolady (ale nie koniecznie). Wybierz min. 70% zawartości kakao. Sprawdź dokładnie skład. Nie kupuj zbytnio słodzonych i z tłuszczem palmowym.
****Domowe masło orzechowe łatwo przyrządzić. Wystarczy kupić paczkę orzechów nieprażonych i niesolonych. Wrzucić do blendera, dodać 2 szczypty soli himalajskiej i zblendować na wysokich obrotach ok. 2min. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Najlepsze i najzdrowsze masło orzechowe! Polecam! Jeżeli kupujesz – wybierz najbardziej naturalne, bez zbędnych ulepszaczy/barwników, bez oleju palmowego oraz bez cukru.
Jeżeli chcesz mieć czekoladowe ciasteczka wystarczy do masy dodać dodatkowo 1 łyżkę naturalnego kakao albo karob. 🙂
Dodaj komentarz