Sałatka z kaszą bulgur, granatem i fetą (o)

Jedna z moich ulubionych sałatek. Bardzo sycąca, delikatna i chrupiąca. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację bądź na lunch do pracy 🙂 Jeżeli na wynos pamiętaj aby sos zapakować oddzielnie. Możesz wymienić albo wzbogacić ulubionym warzywem 🙂

Składniki

  • 1 szklanka kaszy bulgur (najlepiej bio)
  • 1/2 szklanki ziaren granatu
  • 1/2 kostki sera feta (możesz znaleźć bez laktozy bądź wegańską)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki, 1 łyżeczka naturalnego miodu, 1 łyżeczka octu z jabłek bądź soku z cytryny/limonki.

Sposób przygotowania

  1. Bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. A następnie należy go bardzo dokładnie odcedzić. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej 🙂
  2. Seler naciowy dokładnie myjemy a następnie drobno siekamy.
  3. Składniki na sos: oliwa, miód, sok z cytryny – energicznie mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy natkę i mieszamy.
  4. W głebokiej misce mieszamy składniki na sałatkę: kaszę, seler, granat. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy fetę.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *