Jedna z moich ulubionych sałatek. Bardzo sycąca, delikatna i chrupiąca. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację bądź na lunch do pracy 🙂 Jeżeli na wynos pamiętaj aby sos zapakować oddzielnie. Możesz wymienić albo wzbogacić ulubionym warzywem 🙂
Składniki
- 1 szklanka kaszy bulgur (najlepiej bio)
- 1/2 szklanki ziaren granatu
- 1/2 kostki sera feta (możesz znaleźć bez laktozy bądź wegańską)
- 1 łodyga selera naciowego
- sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki, 1 łyżeczka naturalnego miodu, 1 łyżeczka octu z jabłek bądź soku z cytryny/limonki.
Sposób przygotowania
- Bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. A następnie należy go bardzo dokładnie odcedzić. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej 🙂
- Seler naciowy dokładnie myjemy a następnie drobno siekamy.
- Składniki na sos: oliwa, miód, sok z cytryny – energicznie mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy natkę i mieszamy.
- W głebokiej misce mieszamy składniki na sałatkę: kaszę, seler, granat. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy fetę.
Znajdź mnie na:
(Visited 152 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz