Wybitne roślinne danie! Aromatyczny stek z kalafiora podany na sałacie z kaszą i cieciorką.
Składniki
- 1 mały kalafior (wyjdzie ok. 2, max.3 stek z tego)
- sos do kalafiora: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki, 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy, 1 łyżeczka octu ryżowego/jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku; opcjonalnie można dać sos bbq lub ulubiony
- 5 łyżek ugotowanej ulubionej kaszy
- 5 łyżek ugotowanej cieciorki
- Panierka do cieciorki: 1 łyżka bezglutenowej mąki uniwersalnej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- 4-5 garści świeżego szpinaku bądź miksu zielonych sałat
- sos do sałatki: 1 łyżeczka musztardy dijon, 2-3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju tłoczonego na zimno (ja często daje z ostropestu bądź lniany), 1 łyżka naturalnego miodu/syropu z agawy, 1 łyżka dobrej jakości octu (np.z rokitnikiem) bądź soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Kalafior myjemy i delikatnie przekrawamy na pół. Następnie kroimy cienkie plastry tak aby kalafior się nie rozpadł. Należy bardzo ostrożnie to robić gdyż od tego zależy ile uzyskamy pełnych steków z kalafiora 🙂 Mi wychodzi mniej więcej 2-3szt. Resztę kalafiora odkładamy i można go ugotować na parze bądź w wodzie i podać z bułeczką na maśle.
- Steki z kalafiora kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź matą silikonową.
- Wszystkie składniki na sos do kalafiora łączymy energicznie do połączenia, doprawiamy do smaku.
- Nagrzewamy piekarnik do 150C, termoobieg.
- Pędzelkiem z dwóch stron kalafiora nakładamy sos, nie żałujemy go:) Pieczemy steki do miękkości. Na ostatnie 5min. zwiększamy temp.do 200C aby lekko przypiec.
- W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ulubioną kaszę gotujemy do miękkości, według instrukcji na opakowaniu.
- Ugotowaną cieciorkę płuczemy i przekładamy do miseczki, wrzucamy wszystkie składniki na panierkę i mieszamy. Na ostatnie 10min (czyli jak kalafior będzie już delikatnie miękki) wrzucamy cieciorkę do piekarnika i pieczemy do lekkiego zarumienia.
- Składniki na sos do sałatki energicznie łączymy.
- W misce umieszczamy ugotowaną kaszę, upieczone chrupki z cieciorki oraz osuszony świeży szpinak. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Jeżeli jest za mało sosu można polać dodatkowo olejem którego używaliśmy do przygotowania sosu.
- Sałatę wykładamy na talerz, można dodatkowo skropić limonką bądź cytryną a na samą górę kładziemy ciepły stek z kalafiora. Smacznego! 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 197 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz