Stek z kalafiora na zielonej sałacie z kaszą i cieciorką (v,gf,lf)

Wybitne roślinne danie! Aromatyczny stek z kalafiora podany na sałacie z kaszą i cieciorką.

Składniki

  • 1 mały kalafior (wyjdzie ok. 2, max.3 stek z tego)
  • sos do kalafiora: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki, 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy, 1 łyżeczka octu ryżowego/jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku; opcjonalnie można dać sos bbq lub ulubiony
  • 5 łyżek ugotowanej ulubionej kaszy
  • 5 łyżek ugotowanej cieciorki
  • Panierka do cieciorki: 1 łyżka bezglutenowej mąki uniwersalnej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • 4-5 garści świeżego szpinaku bądź miksu zielonych sałat
  • sos do sałatki: 1 łyżeczka musztardy dijon, 2-3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju tłoczonego na zimno (ja często daje z ostropestu bądź lniany), 1 łyżka naturalnego miodu/syropu z agawy, 1 łyżka dobrej jakości octu (np.z rokitnikiem) bądź soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Kalafior myjemy i delikatnie przekrawamy na pół. Następnie kroimy cienkie plastry tak aby kalafior się nie rozpadł. Należy bardzo ostrożnie to robić gdyż od tego zależy ile uzyskamy pełnych steków z kalafiora 🙂 Mi wychodzi mniej więcej 2-3szt. Resztę kalafiora odkładamy i można go ugotować na parze bądź w wodzie i podać z bułeczką na maśle.
  2. Steki z kalafiora kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź matą silikonową.
  3. Wszystkie składniki na sos do kalafiora łączymy energicznie do połączenia, doprawiamy do smaku.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 150C, termoobieg.
  5. Pędzelkiem z dwóch stron kalafiora nakładamy sos, nie żałujemy go:) Pieczemy steki do miękkości. Na ostatnie 5min. zwiększamy temp.do 200C aby lekko przypiec.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ulubioną kaszę gotujemy do miękkości, według instrukcji na opakowaniu.
  7. Ugotowaną cieciorkę płuczemy i przekładamy do miseczki, wrzucamy wszystkie składniki na panierkę i mieszamy. Na ostatnie 10min (czyli jak kalafior będzie już delikatnie miękki) wrzucamy cieciorkę do piekarnika i pieczemy do lekkiego zarumienia.
  8. Składniki na sos do sałatki energicznie łączymy.
  9. W misce umieszczamy ugotowaną kaszę, upieczone chrupki z cieciorki oraz osuszony świeży szpinak. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Jeżeli jest za mało sosu można polać dodatkowo olejem którego używaliśmy do przygotowania sosu.
  10. Sałatę wykładamy na talerz, można dodatkowo skropić limonką bądź cytryną a na samą górę kładziemy ciepły stek z kalafiora. Smacznego! 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *