Tost z awokado, pomidorem i jajkiem (gf,lf)

Ta kanapka stała się ostatnio wielkim hitem w USA. To tak samo jak Amerykanie szaleją teraz na punkcie dobrze znanego nam rosołu… 😉 Ogólnie kanapka z jajkiem – nikt Ameryki tutaj nie odkrył ale w takiej formie…. Powiem szczerze, że to jest świetny i smakowity pomysł! 🙂 Zamiast awokado możesz wykorzystać cokolwiek lubisz np. pesto czy hummus. Świetna propozycja na śniadanie koniecznie podaj tosta z zieloną, świeżą sałatką – to połączenie również wymiata! 🙂

Składniki (1 porcja)

  • 1 jajko
  • 1/4 awokado (może być pesto/hummus/serek bądź co lubisz)
  • 1 pomidor czekoladowy/malinowy
  • 1 kromka ulubionego chleba
  • 1 łyżeczka wegańskiego masła (albo zwykłego)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy jajko na twardo (ok.10min). Następnie obieramy ze skorupki.
  2. Pomidora kroimy w plastry.
  3. Na patelni grillowej (najlepiej) rozgrzewamy masło. Następnie kładziemy chleb i podpiekamy go z dwóch stron.
  4. Na podpieczony tost kładziemy miąższ z awokado i rozgniatamy widelcem. Następnie kładziemy pomidora w plastrach.
  5. Na tarce o małych oczkach trzemy jajko na twardo. Posypujemy szczypiorkiem i gotowe! 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *