Ta kanapka stała się ostatnio wielkim hitem w USA. To tak samo jak Amerykanie szaleją teraz na punkcie dobrze znanego nam rosołu… 😉 Ogólnie kanapka z jajkiem – nikt Ameryki tutaj nie odkrył ale w takiej formie…. Powiem szczerze, że to jest świetny i smakowity pomysł! 🙂 Zamiast awokado możesz wykorzystać cokolwiek lubisz np. pesto czy hummus. Świetna propozycja na śniadanie koniecznie podaj tosta z zieloną, świeżą sałatką – to połączenie również wymiata! 🙂
Składniki (1 porcja)
- 1 jajko
- 1/4 awokado (może być pesto/hummus/serek bądź co lubisz)
- 1 pomidor czekoladowy/malinowy
- 1 kromka ulubionego chleba
- 1 łyżeczka wegańskiego masła (albo zwykłego)
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania
- Gotujemy jajko na twardo (ok.10min). Następnie obieramy ze skorupki.
- Pomidora kroimy w plastry.
- Na patelni grillowej (najlepiej) rozgrzewamy masło. Następnie kładziemy chleb i podpiekamy go z dwóch stron.
- Na podpieczony tost kładziemy miąższ z awokado i rozgniatamy widelcem. Następnie kładziemy pomidora w plastrach.
- Na tarce o małych oczkach trzemy jajko na twardo. Posypujemy szczypiorkiem i gotowe! 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 174 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz