Twarogowe bułeczki bezglutenowe z owocami (gf)

Przepyszne ekspresowe bułeczki bezglutenowe na słodko z ulubionymi owocami.

Składniki

  • 1 kostka twarogu białego (250g)
  • 1 łyżka bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej (używam firmy Schar)
  • 1 i 1/2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • ulubione owoce (3-4 garści) plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżka ksylitolu (w przypadku kwaśnych owoców)

Sposób przygotowania

  1. Twaróg i jajo umieszczamy w misce. Rozgniatamy widelcem i mieszamy.
  2. Dodajemy resztę składników, bez owoców. Mieszamy do uzyskania zbitej kulki. W razie czego podsypujemy bezglutenową mąką.
  3. Piekarnik nagrzewamy: 180C, termoobieg.
  4. Umyte owoce przekładamy do miski i wrzucamy mąkę oraz ksylitol. Mieszamy delikatnie.
  5. Z masy tworzymy małe kule, mniej więcej w wielkości środka naszej dłoni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kule ciasta i delikatnie rozpłaszczamy aby uzyskać owalny kształt. Delikatnie wgniatamy środek każdej bułeczki aby stworzyć przestrzeń dla owoców. Nakładamy je na każdą bułeczkę i delikatnie przygniatamy.
  6. Pieczemy ok.15-20min. do delikatnego zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *