Przepyszne ekspresowe bułeczki bezglutenowe na słodko z ulubionymi owocami.
Składniki
- 1 kostka twarogu białego (250g)
- 1 łyżka bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej (używam firmy Schar)
- 1 i 1/2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- ulubione owoce (3-4 garści) plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżka ksylitolu (w przypadku kwaśnych owoców)
Sposób przygotowania
- Twaróg i jajo umieszczamy w misce. Rozgniatamy widelcem i mieszamy.
- Dodajemy resztę składników, bez owoców. Mieszamy do uzyskania zbitej kulki. W razie czego podsypujemy bezglutenową mąką.
- Piekarnik nagrzewamy: 180C, termoobieg.
- Umyte owoce przekładamy do miski i wrzucamy mąkę oraz ksylitol. Mieszamy delikatnie.
- Z masy tworzymy małe kule, mniej więcej w wielkości środka naszej dłoni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kule ciasta i delikatnie rozpłaszczamy aby uzyskać owalny kształt. Delikatnie wgniatamy środek każdej bułeczki aby stworzyć przestrzeń dla owoców. Nakładamy je na każdą bułeczkę i delikatnie przygniatamy.
- Pieczemy ok.15-20min. do delikatnego zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Znajdź mnie na:
(Visited 54 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz