Amerykański hit w zdrowszej wersji! 🙂 U mnie inny rodzaj makaronu – wiadomo chciałam uzyskać danie bezglutenowe. W smaku o niebo lepsze niż klasyczny amerykański przysmak. Podaj go z chrupkami z cieciorki oraz koniecznie zieloną sałatką.
Składniki
- 2 małe marchewki (możesz użyć tylko dynię zatem wtedy należy zrobić dodatkowo 3 plasterki ok.3cm)
- 3 plasterki (ok.3cm) dyni piżmowej
- 1 szklanka płatków drożdżowych nieaktywnych (must have!)
- 1 i 1/2 – 2 szklanki napoju roślinnego bez cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 kopiasta łyżeczka mąki bezglutenowej/skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- ulubiony makaron bezglutenowy bądź zwykły klasyczny do tego dania tzw.kolanka
Chrupki z cieciorki – przepis >>
Sposób przygotowania
- Marchewkę dokładnie myjemy i obieramy. Dynię obieramy ze skórki. Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Jeżeli nie masz parowaru zagotować wodę w garnku i postawić na nim sitko z warzywami, przykryć przykrywką i ugotować do miękkości. Możesz zrobić z samą dynią 😉
- Przygotowujemy chrupki z cieciorki.
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- W blenderze umieszczamy: napój, płatki drożdżowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, suszoną paprykę, oliwę z oliwek, mąkę/skrobie oraz ugotowane na parze warzywa (możesz je wcześniej zblendować na puree).
- Następnie wszystko blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania bardzo gładkiego sosu.
- Przelewamy całość do garnuszka i na małym ogniu, często mieszając podgrzewamy całość. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku.
- Podajemy ciepły sos z makaronem, posypane chrupkami z cieciorki oraz dużą porcją zielonej sałaty. Nie zapominajcie o niej! Lepiej zjeść mniej makaronu ale dużo chlorofilu!
Znajdź mnie na:
(Visited 90 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz