Wegański mac&cheese (v,gf,lf)

Amerykański hit w zdrowszej wersji! 🙂 U mnie inny rodzaj makaronu – wiadomo chciałam uzyskać danie bezglutenowe. W smaku o niebo lepsze niż klasyczny amerykański przysmak. Podaj go z chrupkami z cieciorki oraz koniecznie zieloną sałatką.

Składniki

  • 2 małe marchewki (możesz użyć tylko dynię zatem wtedy należy zrobić dodatkowo 3 plasterki ok.3cm)
  • 3 plasterki (ok.3cm) dyni piżmowej
  • 1 szklanka płatków drożdżowych nieaktywnych (must have!)
  • 1 i 1/2 – 2 szklanki napoju roślinnego bez cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki bezglutenowej/skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubiony makaron bezglutenowy bądź zwykły klasyczny do tego dania tzw.kolanka

Chrupki z cieciorkiprzepis >>

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę dokładnie myjemy i obieramy. Dynię obieramy ze skórki. Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Jeżeli nie masz parowaru zagotować wodę w garnku i postawić na nim sitko z warzywami, przykryć przykrywką i ugotować do miękkości. Możesz zrobić z samą dynią 😉
  2. Przygotowujemy chrupki z cieciorki.
  3. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  4. W blenderze umieszczamy: napój, płatki drożdżowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, suszoną paprykę, oliwę z oliwek, mąkę/skrobie oraz ugotowane na parze warzywa (możesz je wcześniej zblendować na puree).
  5. Następnie wszystko blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania bardzo gładkiego sosu.
  6. Przelewamy całość do garnuszka i na małym ogniu, często mieszając podgrzewamy całość. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku.
  7. Podajemy ciepły sos z makaronem, posypane chrupkami z cieciorki oraz dużą porcją zielonej sałaty. Nie zapominajcie o niej! Lepiej zjeść mniej makaronu ale dużo chlorofilu!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *