Wegański farsz do pierogów (v,gf,lf)

Przepyszny farsz wegański do bezglutenowych pierogów. Po przepis na ciasto zapraszam do mnie na bloga 🙂

Składniki

  • 1 szt. bakłażan średniej wielkości
  • 1/2 kostki naturalnego tofu
  • 1 szt. małej marchewki
  • 1/2 szt. cebuli średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżego szpinaku albo jarmużu
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (można więcej )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła wegańskiego (zwykłego)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy ciasto na pierogi – przepis >>
  2. Bakłażan natłuszczamy olejem i pieczemy w piekarniku ok.30min. (180C, termoobieg). Ściągamy skórę, miąższ przekładamy do deskę.
  3. Cebulę i czosnek szatkujemy na drobne kawałki. Odkładamy do miseczki.
  4. Marchew szatkujemy na drobne kawałki. Odkładamy do oddzielnej miseczki.
  5. Szpinak szatkujemy na drobne kawałki. Odkładamy do oddzielnej miseczki.
  6. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na złoty kolor, Na sam koniec dodajemy rozdrobnione w palcach tofu, mieszamy i przekładamy do miseczki.
  7. Następnie na patelnię 2 łyżki wody i dodajemy marchewkę. Gotujemy do momentu aż marchew będzie miękka. Uważamy aby nie spalić. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Na sam koniec dodajemy poszatkowany szpinak i mieszamy wszystko do momentu aż szpinak lekko zmięknie. Dodajemy na samym końcu masło i ściągamy z ognia.
  8. Na desce rozdrabniamy nożem miąższ z bakłażana. Można też widelcem albo w rozdrabniaczu. Przekładamy na patelnie do marchewki. Dorzucamy cebulę, czosnek i tofu. Całość mieszamy. Dodajemy natkę i sól/pieprz do smaku.
  9. Farsz nakładamy na ciasto, gotujemy i delektujemy się smakiem 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *