Przepyszny farsz wegański do bezglutenowych pierogów. Po przepis na ciasto zapraszam do mnie na bloga 🙂
Składniki
- 1 szt. bakłażan średniej wielkości
- 1/2 kostki naturalnego tofu
- 1 szt. małej marchewki
- 1/2 szt. cebuli średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżego szpinaku albo jarmużu
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (można więcej )
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła wegańskiego (zwykłego)
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy ciasto na pierogi – przepis >>
- Bakłażan natłuszczamy olejem i pieczemy w piekarniku ok.30min. (180C, termoobieg). Ściągamy skórę, miąższ przekładamy do deskę.
- Cebulę i czosnek szatkujemy na drobne kawałki. Odkładamy do miseczki.
- Marchew szatkujemy na drobne kawałki. Odkładamy do oddzielnej miseczki.
- Szpinak szatkujemy na drobne kawałki. Odkładamy do oddzielnej miseczki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na złoty kolor, Na sam koniec dodajemy rozdrobnione w palcach tofu, mieszamy i przekładamy do miseczki.
- Następnie na patelnię 2 łyżki wody i dodajemy marchewkę. Gotujemy do momentu aż marchew będzie miękka. Uważamy aby nie spalić. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Na sam koniec dodajemy poszatkowany szpinak i mieszamy wszystko do momentu aż szpinak lekko zmięknie. Dodajemy na samym końcu masło i ściągamy z ognia.
- Na desce rozdrabniamy nożem miąższ z bakłażana. Można też widelcem albo w rozdrabniaczu. Przekładamy na patelnie do marchewki. Dorzucamy cebulę, czosnek i tofu. Całość mieszamy. Dodajemy natkę i sól/pieprz do smaku.
- Farsz nakładamy na ciasto, gotujemy i delektujemy się smakiem 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 88 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz