
Mega smaczny, wegański i bezglutenowy sos grzybowy. Otwieramy kolejny sezon… tym razem na leśne grzyby. U mnie w sosie królowały… borowiki 🙂 Sos grzybowy w towarzystwie placków ziemniaczanych. Idealne połączenie. Cóż mogę powiedzieć – koniecznie wypróbujcie 🙂

Składniki
- 5-7 małych grzybów leśnych
- 2 łyżki masła wegańskiego albo zwykłego (bez laktozy)
- 100ml wody albo wywaru grzybowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200ml śmietanki sojowej
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych albo 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szalotka albo biała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki/koperek do posypania
- sól i pieprz do smaku
- ziarnisty pieprz do przybrania
Sposób przygotowania
- Grzyby bardzo dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką bądź gąbką). A następnie kroimy w plasterki o średniej grubości.
- Rozgrzewamy oliwę z dodatkiem 1 łyżki masła na głębokiej patelni dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
- Dodajemy na patelnie pokrojone grzyby i smażymy całość ok.5 min. Następnie dodajemy wodę/bulion i przykrywamy patelnię. Gotujemy całość ok.8-10min. na małym ogniu.
- Na ostatnie 3min. dodajemy płatki drożdżowe, śmietankę sojową oraz 1 łyżkę masła. Jeżeli używasz mąkę ziemniaczaną to należy ją wcześniej rozpuścić w osobnym naczyniu i dokładnie wymieszać w kilku łyżkach samego wywaru z patelni. Wlać i zamieszać bardzo dokładnie.
- Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Idealny z makaronem, gnocchi, warzywnymi gołąbkami bądź plackami ziemniaczanymi.