Przepyszne buraczane wrapy z ulubionymi warzywami. Idealne na śniadanie, szybki obiad czy zdrowy lunch w pracy. Wegańskie, bez glutenu i bez laktozy 🙂
Składniki
- 100g suchej kaszy gryczanej niepalonej
- 150g ugotowanego buraka
- 170 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1-2 łyżeczki ulubionych suszonych przypraw
- Ulubione warzywa / hummus / tzaztizki / kremowy serek
- 1 łyżeczka sezamu/siemię lniane do posypania
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną przepłukujemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy najlepiej na całą noc aż się namoczy.
- W momencie przygotowywania: blendujemy kaszę gryczaną wraz z wodą w której się moczyła oraz rz burakiem.
- Dodajemy resztę składników i mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik 180C, thermoobieg.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie oliwą – najlepiej pędzelkiem kuchennym. Wykładamy równomiernie na całą blachę masę buraczaną, posypujemy ziarnami i pieczemy.
- Po ok.20min (w momencie kiedy krawędzie bedą delikatnie odchodzić) wyciągamy blachę i pozostawiamy do delikatnego przestudzenia.
- Kiedy upieczony wrap nadal będzie ciepły, delikatnie odklejamy go od papieru i przewracamy na drugą stronę, smarujemy humusem i nakładamy warzywa. Zawijamy w rulon i gotowe 🙂 aby było bardziej poręcznie można go przekroić na pół.
Znajdź mnie na:
(Visited 21 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz