Wrapy z burakiem i warzywami. Bez mąki (v,lf,gf)

Przepyszne buraczane wrapy z ulubionymi warzywami. Idealne na śniadanie, szybki obiad czy zdrowy lunch w pracy. Wegańskie, bez glutenu i bez laktozy 🙂

Składniki

  • 100g suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 150g ugotowanego buraka
  • 170 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1-2 łyżeczki ulubionych suszonych przypraw
  • Ulubione warzywa / hummus / tzaztizki / kremowy serek
  • 1 łyżeczka sezamu/siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną przepłukujemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy najlepiej na całą noc aż się namoczy.
  2. W momencie przygotowywania: blendujemy kaszę gryczaną wraz z wodą w której się moczyła oraz rz burakiem.
  3. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C, thermoobieg.
  5. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie oliwą – najlepiej pędzelkiem kuchennym. Wykładamy równomiernie na całą blachę masę buraczaną, posypujemy ziarnami i pieczemy.
  6. Po ok.20min (w momencie kiedy krawędzie bedą delikatnie odchodzić) wyciągamy blachę i pozostawiamy do delikatnego przestudzenia.
  7. Kiedy upieczony wrap nadal będzie ciepły, delikatnie odklejamy go od papieru i przewracamy na drugą stronę, smarujemy humusem i nakładamy warzywa. Zawijamy w rulon i gotowe 🙂 aby było bardziej poręcznie można go przekroić na pół.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *